Na području Hercegovine nema nezaposlenih CNC operatera, spremnih za rad. Zato je sedam organizacija ili institucija Srpske i Trebinja, odlučilo da realizuje projekat stručnog osposobljavanja i zapošljavanja CNC operatera za potrebe matalske industrije. Inicijativa je potekla iz Svislajon Industrije alata Trebinje, s obzirom na to da specijalizovanih kadrova spremnih za tu oblast nema.

Cnc operater.jpg

Pripreme za podršku metaloprerađivačkoj i drugim industrijama, koje vape za CNC operaterima, traju šest mjeseci.

Podrška je stigla i od švajcarskog Helvetasa, a prednost Grada Trebinja je što posjeduje BFC, setifikat za povoljno poslovno okruženje.

"Grad želi da podstakne kvalitetnije obrazovanje u srednjim stručnim školama, kako bi učenici odmah bili osposobljeni za rad u privredi, u ovom slučaju rukovanje CNC mašinama. Jedna generacija učenika završava Stručnu školu i bilo je problematično što nisu imali praksu", kaže Slađana Skočajić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Novac za kupovinu CNC mašina i stručnu obuku obezbijedili su Grad i švajcarska agencija Helvetas, kroz projekat „Moja budućnost“.

"Obuku će provoditi Edukativni centar Privredne komore. Svi kandidati koji završe obuku dobiće sertifikat i nastojaćemo da to obrazovanje bude upisano u njihovu radnu knjižicu", pojasnio je Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Iza toga stoji Grad, a obuka će teći prema akreditovanom programu i Zakonu o obrazovanju odraslih. Izvršen je i pregled stanja potencijalnih srodnih zanimanja na području istočne Hercegovine.

Nataša Tučić iz Službe za lokalni ekonomski razvoj, investicije i energetsku efikasnost, ističe da je projekat koji je sabrao različite interese i namjere i Grada, koji želi saradnju sa privredom, i privrede, koja zna koji profil radnika treba.

"Početkom januara slijedi javni poziv, a ciljna grupa za obuku su osobe koje aktivno traže posao posredstvom Zavoda za zapošljavanje", dodao je Bošković.

Početak teoretske i praktične obuke kandidata, koji prođu proceduru, planiran je za mart, i trajaće devedeset dana.

Koordinator projekta je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja

Iz trebinjskog IAT-a stigla je najava o izgradnji novog pogona u kome će biti zaposleno 150 radnika, koji će raditi na CNC mašinama.