Njemački Špigl piše da u Crnoj Gori ne jenjavaju protesti zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji nisu samo o crkvenoj imovini, uz ocjenu da predsjednik te zemlje Milo Ðukanović “svjesno podstiče sukobe”.

milo-djukanovic.jpg

List dalje navodi da je Crna Gora dugo važila za ostrvo stabilnosti na “problematičnom Zapadnom Balkanu”, piše Dojče vele.

– Crnogorski predsjednik i dugogodišnji vladar Milo Ðukanović vješto je manevrisao svojom državom tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i mirnim putem je odveo do nezavisnosti 2006. godine. Bivši mladi komunista Milo u međuvremenu je postao odani saveznik NATO i EU, a Zapad mu je zbog toga posljednjih godina progledao kroz prste mnoge unutrašnjopolitičke afere – piše list.

Kako se navodi, u zemlji vlada veliko nezadovoljstvo zbog “njegove korumpirane i feudalističke vladavine”, zbog čega “taj stabilokrata” ovih dana demonstrira da bez njega Crnoj Gori prijeti haos, a kako se dodaje, priliku za to nudi novi Zakon o vjeroispovijesti prema kome crkve u Crnoj Gori moraju da daju dokaz o vlasništvu nad zgradama i zemljištem koje su posjedovale prije 1918. godine, inače prijeti eksproprijacija.

Foto: RAS Srbija

 

Dodaje se da je ta odredba prevashodno usmjerena protiv uticajne Srpske pravoslavne crkve u državi, a kojoj pripada većina vjernika u Crnoj Gori, jer će ona teško da pruži dokaze o vlasništvu mnogih starih imanja, jer su moderni katastri u regionu uglavnom uvedeni tek poslije 1918.

– Iako su međunarodna tijela poput Savjeta Evrope izričito zatražila od crnogorske vlade da zakon struktuira u konstruktivnom dijalogu, sa svima koji su pogođeni, kontroverzna odredba je ipak zadržana u zakonu – piše list i dodaje da od usvajanja krajem prošle nedjelje, hiljade ljudi svakodnevno demonstrira.

Špigl dalje navodi da Ðukanović, članovi njegove porodice i uži krug bliskih saradnika već tri decenije vladaju zemljom kao da je to njihovo privatno imanje, da su umješani u brojne korupcionaške afere, a da za njih nikada nisu morali da odgovaraju.

– Izbori u zemlji redovno se lažiraju u korist Ðukanovićeve vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). U Crnoj Gori još nije došlo do promkene vlasti. Ðukanović ”kupuje” inostranstvo nudeći se kao pouzdan partner u operacijama NATO ili kao bedem EU u izbjegličkoj krizi –  piše list.

Dodaje se i da biznismen Duško Knežević već godinu dana potresa Milov sistem – više puta je objavljivao video-snimke na kojima se vidi podmićivanje i ilegalno finansiranje DPS, zbog čega je crnogorska javnost na to reagovala sa ogorčenjem, tako da pred predstojeće parlamentarne izbore na jesen to predstavlja stvarnu prijetnju Ðukanoviću i njegovoj stranci.

– U tako delikatnim unutrašnjopolitičkim situacijama Ðukanović je više puta pokušavao da tematizuje nezavisnost Crne Gore od bivše državne asocijacije sa Srbijom, kao i raspravu o identitetu nezavisne zemlje. On pokušava da sebe predstavi kao patriotu i čuvara integriteta zemlje. Pritom mu pozicija najjačeg opozicionog saveza, Demokratskog fronta, odgovara – zato što je jasno prosrpski i može da se predstavi kao peta kolona Beograda – piše list.

List zaključuje i da nema sumnje da je taktika Ðukanovića opasna, budući da je crnogorska vlada upozorila Srpsku pravoslavnu crkvu da podriva državnost države, a mitropolit Amfilohije kaže da može doći do građanskog rata.