trebinje-grad-vazdug.jpg

Početak 2020. godine odlična je prilika i da sumiramo prethodnu godinu. Za Trebinjce je 2019. bila poprilično zanimljiva. Ovih pet događaja obilježilo je godinu iza nas.

5. DOBILI SMO NOVOG GRADONAČELNIKA

mirko-curic-1.jpg

Mirko Ćurić izabran je u februaru za novog gradonačelnika Trebinja. Na prijevremenim lokalnim izborima osvojio je skoro 70 odsto podrške izašlih birača.

Do izbora za gradonačelnika, bio je zamjenik prvog čovjeka Trebinja. Ankete su pokazivale njegovu sigurnu  i ubjedljivu pobjedu, ali skoro 70 odsto podrše Trebinjaca iznenadilo je i njegove političke protivnike.

4. VODOVOD LIJEVOM OBALOM TREBIŠNJICE

cijevi vodovod.jpg

Izgradnjom ovog vodovodnog sistema riješiće se jedan od najvećih problema u Trebinju - grad više neće moći da ostane bez vode za piće uslijed pucanja glavnog transportnog cjevovoda.

U sklopu radova, biće rekonstruisano i izgrađeno oko 4,5 kilometra cjevovoda za vodosnabdijevanje od brane Gorica do Kamenog mosta, te u ulicama Miloša Crnjanskog, Kosovskoj i dr Levija.

Radovi i dalje traju, a njihov završetak očekuje se tokom 2020. godine.

Vrijednost radova je oko 2,2 miliona KM.

3. RAD U DUBROVNIKU POSTALA NEMINOVNOST

trebinje.jpg

Oko 2.000 Trebinjaca tokom protekle godine svoju koru hljeba zarađivalo je u Dubrovniku.

Naši sugrađani odlučili su se za Dubrovnik jer su plate više nego duplo veće od onih u Trebinju.

I u narednom periodu očekuje se značajan broj angažovane radne snage iz Trebinja u gradu na Jadranskom moru.

Na posao u Dubrovnik, uglavnom, idu mladi ljudi do 35 godina, ali je sve više i onih starijih od 40 godina koji su majstori svog zanata.

2. POČELA REKONSTRUKCIJA PUTA TREBINJE-LJUBINJE

Put trebinje ljubinje2.jpg

Godine obećanja o rehabilitaciji puta niz Popovo polje ozvaničene su krajem oktobra, kada su radnici i mašine napokon izašle da rade.

Radovi su vrijedni 12 miliona KM i u cjelosti ih finansiraju "Putevi Republike Srpske".

Ali, vidjećemo kako će se rehabilitacija završiti, jer su i vozači i nezavisna struka imali primjedbe na ono šta je i na koji način do sada urađeno.

1. PLAT...

he dubrovnik plat.jpg

Od 9. januara dva agregata hidroelektrane u Platu nisu na mreži zbog havarije u kojoj su poginula tri radnika. Iako su oštećenja bila minimalna, ni nakon godinu dana, u ovoj hidroelektrani se ne proizvodi struja.

Direktane posljedice nefunkcionisanja hidroelektrane u Platu osjetili su Hidroelektrane na Trebišnjici, grad Trebinje i opština Bileća.

Njihovi prihodi su manji za više desetina miliona KM.

POBJEDNIK GODINE

nova gimnazija trebinje (1).JPG

Rodoljub Drašković - Nakon neizvjesnog početka godine da li će ostati ili otići, najveći investitor u Hercegovini donio je odluku - za godinu dana pokrenuo je investicije vrijedne desetine miliona KM i stavio tačku, bilo je jasno, na spekulacije.

Izgradnja kompleksa "Grada sunca"  napreduje na nevjerovatan način. Desetine miliona maraka vrijedne nove investicije pokrenuo je u tom "gradu u gradu" - izgrađen je Bijeli grad, etno selo, grade se sportski tereni.

Izabran je i za kneza. Koliko god to nekome zvučalo ovako ili onako, Trebinje ima veliku sreću što ovaj čovjek u njega ulaže.

Najveći je donator u istoriji Trebinja, koji će budućim generacijama Trebinjki i Trebinjaca ostaviti novi objekat Gimnazije, opremljen sa najsavremenijom opremom, čija je vrijednost između 20 i 25 miliona KM.

Radovi na ovom objektu napreduju brže nego što je iko očekivao.

Otvaranje je najavljeno za septembar 2020. godine.

Sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom najavio je zajedničku izgradnju novog kliničko-bolničkog centra čija će vrijednost biti veća od 50 miliona KM.

Pred kraj 2019. godine donio je dvije važne odluke za svoje radnike - januarska plata biće im veća za 20 odsto, a u industrijskoj zoni u Gorici najavio je izgradnju novog pogona Industrije alata.

Pogon će biti izgrađen do juna, posjedovaće najsavremenije Ce-En-Ce mašine i zaposliće 150 novih radnika.

GUBITNIK GODINE

Dalekovod struja.jpg

Elektroenergetski sistem, grad Trebinje i opština Bileća - Neodgovorno nevraćanje hidroelekteane u Platu na mrežu ni poslije godinu dana stvorilo je HET-u gubitak veći od 15 miliona KM.

Grad Trebinje bio je primoran da podigne 5,5 miliona KM kredita jer su naknade za potopljeno zemljište bile tek oko milion maraka.