Druga trebinjska "Đevenicijada", gastro-takmičenje u pripremanju domaćih kobasica, okupila je 15 domaćina, a prvo mesto pripalo je Đoku Komaru, čiju je kobasicu žiri ocijeno kao najbolju u sve tri kategorije - frišku, kuvanu i pečenu.

djevenijada 2019 (1).jpg

"Dao sam drugu kabasicu koju sam ja napravio i on se prijavio, ali nije mogao da dođe. Žiri je ocijenio da je to najbolja kobasica. I ja sam se takmičio, ali je žiri ovako odlučio", kaže Mišo Miljanović.

On je istakao da je tajna dobre kobasice starinski recept - čisto svinjsko meso, malo soli, bibera i bijelog luka.

"Ovo je jedno lijepo druženje i nadam se da će postati tradicionalno", rekao je Miljanović.

Organizator manifestacije poznati trebinjski vinar Ranko Petijević kaže da su, poslije godina preganjanja oko toga čija je kobasica najbolja - odlučili da u vinskom podrumu okupe društvo i na jednom mjestu riješe tu dilemu.

"Žiri je kobasicu probao svježu, kuvanu i prženu na žaru. Bilo je tu razlike u ocjenama, ali je žiri, maltene, isto glasao, kada su u pitanju tri najbolje", rekao je Petijević.

djevenijada 2019 (3).jpg

Trebinjac Vanja Pikić tvrdi da kobacise u našem kraju ne mogu biti loše, ali da je ove godine bilo jugovine više nego što bi trebalo, pa se neke đevenice nisu osušile kako bi trebale.

"Još kad je začinite dobrim vinom našeg Ranka Petijevića i kuvanim krompirom - pa tu ne može da bude greške", kaže Pikić.

Sa domaćom kobasicom učestvovao je i prošlogodišnji pobjednik Luka Ćuk, tvrdeći da mu ove godine nije pošlo za rukom da ponovi uspjeh, ali tvrdi da je njegova đevenica među boljima.

Novo druženje najavili su za narednu godinu.

djevenijada 2019 (2).jpg