Rukovodstvo Opštine Herceg-Novi prisustvovalo je molebanu u crkvi Svetog Spasa na Toploj i učestvovalo u protestnoj šetnji do crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, organizovanoj povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

herceg novi.jpg

Vjernicima i sveštenstvu pridružili su se predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, potpredsjednici Danijela Đurović i Miloš Konjević i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić – navodi se u saopštenju Službe za informisanje.

Po procjenama na Toploj se okupilo između dvije i tri hiljade vjernika, koji su se nakon molebana mirno uputili Njegoševom ulicom do trga Belavista, gdje im se obratilo hercegnovsko sveštenstvo i čelnici Herceg Novog i Trebinja.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić se zahvalio građanima koji su se okupili u velikom broju da još jednom kažu državnoj vlasti da Herceg Novi nikada neće prihvatiti usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Pola godine unazad govorimo da ovaj Zakon ne treba i ne smije da se usvoji, da ovaj Zakon dijeli braću i sestre, ne samo u Herceg Novom nego u cijeloj Crnoj Gori. Ali eto, vlastodršci sa državnog nivoa opet su se usudili da udare na Boga, da udare na ono što je najsvetije“, kazao je Katić.

On je poručio da predstoji borba da se vlast na državnom nivou „dozove pameti“ i poništi ovakav Zakon, koji ne može i neće prihvatiti vjerni narod Herceg Novog, grada nosioca ordena Svetog Save prvog reda.

Poruka okupljanja je da narod neće „prodati vjeru za večeru“ i dati imovinu Srpske pravoslavne crkve, da neće proći politika onih koji su izglasali ovakav Zakon o slobodi vjeroispovijesti, istakao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

On je objasnio da je Herceg Novi dio Eparhije zahumsko-hercegovačke, i zato je i ljudima u Republici Srpskoj važno ono što se u ovom gradu dešava.

Ćurić je kazao da se sa Katićem dogovorio da ponude posao Miloju Šćepanoviću, policajcu koji je dao otkaz zbog dešavanja u vezi sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i tako se „odrekao posla da zaštiti svoju rodbinu“.

„Kakva je to politika, već vraćaju filmove od ranije i hoće da dokažu da to nije čovjek sa moralom, ali im to neće uspjeti. Bio je sa moralom dok ih je slušao, ne smijemo da ostavimo takvog čovjeka, ne smijemo da ostavimo sve one ljude koji su ovih dana stali uz Srpsku pravoslavnu crkvu“, poručio je Ćurić.

Arhijerejski namjesnik hercegnovski Radomir Nikčević potvrdio je da je Šćepanović prihvatio ponudu za posao u Herceg Novom, te dodao da će mu crkva obezbijediti smještaj.

Iguman Manstira Savina, jeromonah Makarije kazao je da smo ovih dana smo mogli da vidimo puno ljudi koji su pravi ispovijednici vjere, od kojih su mnogi makar malo postradali za vjeru. Kako je rekao, među njima se izdvojio Miloje Šćepanović, koji je „pomirio svoju savijest i svoje srce, nije htio da bije svoju braću i to je ono što crkva propovijeda – ljubav i samilost“.

„Nema potrebe ni za kakvom bitkom, za oružjem. Naše oružje treba da bude i jeste ljubav, naše oružje je Hristos koji je ljubav i mi to treba da pokažemo svakoga dana“, poručio je iguman Makarije.

On je pozvao vjernike da dolaze na moleban i u zajedničkoj molitvi, radujući se jedni drugima, ispovijedaju istinsku vjeru i šire ljubav i dobro.

„Ako je neko ima priliku da se okrene iza sebe kada smo se peli na ovaj trg, mogao je da vidi da se kolona proteže dalje, skoro do iza Gradske kafane. Dakle, u pitanju je nekoliko hiljada Novljana koji trenutno ovdje sa nama izražavaju svoj protest i revolt zbog Zakona koji je donesen. Sve je danas u toj simbolici – naša zvona koja zvone na pola označavaju da su umrli pravo i pravda u Crnoj Gori“, kazao je jerej Zoran Miljanić.

Kako je najavljeno na kraju skupa, i narednih dana će, svakoga dana u 17 sati biti održana moleban u crkvi Svetog Spasa, a zatim i protestna šetnja do neke od novskih crkava. Za sjutra je zakazana protestna šetnja od Tople do Manastira Savina.