Na trebinjskom Trgu slobode večeras će u 19.30 časova biti održan skup podrške braći u Crnoj Gori i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj povodom usvajanja spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa oduzimanje svetinja Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ koje su izgrađene do 1918. godine.

mirko curic.jpg

Iz Gradske uprave Grada Trebinja pozivaju sve svoje sugrađane da im se pridruže na mirnom okupljanju.

„Hercegovci i Crnogorci su jedan narod, koji diše jednim plućima i kod koga kuca jedno srce – srce ponosa i hrabrosti. Pokažimo i ovaj put da smo svetosavski narod, narod Svetog Vasilija Ostroškog i Petra cetinjskog, narod kome su na prvom mjestu sloga, jedinstvo i čuvanje identiteta, jezika i vjere pravoslavne“, navodi se u pozivu koji je potpisao gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić je pozvao svoje sugrađane da večeras u 18.00 časova dođu u Saborni hram Svetog preobraženja Gospodnjeg, gdje će zajedno prisustvovati večernjem bogosluženju sa molebanom, a zatim se mirno i dostajanstveno uputiti kao Tru slobode, odakle će biti poslata jasna poruka crnogorskoj vlasti.

„Poštujemo svaku državu i svačije pravo, ali pitanje naših svetinja je iznad svake države i iznad svakog prava jer su one simbol našeg opstanka kroz vijekove, a posebno u onom vremenu kada država nije mogla da opstane, već je narod okupljala Srpska pravoslavna crkva i njeni velikodostojnici“, naveo je Ćurić.

On je istakao da danas srpski narod u Crnoj Gori okuplja Mitropolija crnogorsko-primorska na čelu sa preosvećenim mitropolitom Amfilohijem, a da je posljednji akt crnogorske vlasti protiv svetinja, u najmanju ruku, sraman, nedopustiv, nedemokratski i protiv slobode vjeroispovijesti kao prava svakog čovjeka.

Večernju službu sa molebanom služiće Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji će se i obratiti građanima na Trgu slobode.