Odbornici trebinjske Skupštine usvojili su budžet grada za 2020. godinu u visini od 32.066.000, koji je za 324.000 KM manji u odnosu na njegov nacrt, dok pozicija i opozicija imaju različite stavove, pa tako vlast tvrdi da je riječ o razvojnom planu rashoda i prihoda, dok su iz redova opozicije saglasni da je budžet izbornog i potrošačkog karaktera.

skupstina trebinje.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je riječ o razvojnom budžetu, u kome je za kapitalne projekte predviđeno oko 8.500.000 KM, a nastaviće se i sa više od 30 socijalnih programa.

"I u narednoj godini u gradu će se realizovati značajni kapitalni projekti u oblasti vodosnabdijevanja, izgradnje kanalizacione mreže, dovršetka radova na gradskoj tržnici, uređenja Starog grada, te rekonstrukciji gradskih ulica i puteva u ruralnom području, izgradnji sportske infrastrukture, instaliranju video nadzora", najavio je Ćurić.

On je istakao da su, prema najavama investitora, prilagodili očekivanu rentu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, te planirali bespovratna sredstva za samozapošljavanje i razvoj preduzetništva.

Odbornik "Poligrafa" Zoran Anđušić istakao je da u 2019. neće biti realizovano oko četiri miliona maraka predviđenih investicija, jer su kreditna sredstva ostavljena da se troše u 2020. godini.

On je ukazao i na nekoliko tehničkih grešaka u prijedlogu budžeta.

Odbornik SNSD-a Gordan Mišeljić kazao je da je budžet dobro planiran i da u sebi sadrži razvojnu liniju, koju čine višemilionske investicije.

"Kada uzmemo gradske investicije i one koje realizuju javna preduzeća i Vlada Republike Srpske, te privrednici, Trebinje će i u narednoj godini zadržati status grada koji ima najveće investicije u Srpskoj, a srazmjerno broju stanovnika", naveo je Mišeljić.

Odbornik PDP-a Saša Borjan istakao je da građani Trebinja i u 2020. mogu da očekuju uvećane račune za porez na nepokretnost, iako nije došlo do promjene stope, koja i dalje iznosi 0,10 odsto.

"Ali je zato porasla vrijednost nekretnina, odnosno njena osnovica, pa će i računi biti veći, iako su povećani i u 2019. godini", naveo je Borjan.

On je istakao da je budžet za 2020. izborni i potrošački.

Sličnog mišljenja je i odbornik SDS-a Vidomir Begenišić, koji kaže da najveće zamjerke ima na rashode za lična primanja.

Posebnu zamjerku upitio je za rashode koji se odnose na ugovore o djelu, privremenim i povremenim poslovima i autorski honorar, koji su planirani u iznosu od skoro milion KM.

"I grantovi su problem, posebno ovaj za medije, gdje je predviđeno čak 62.000 KM. Tu je i grant za preduzeće 'Radnik', koje, iako se bavi građevinarstvom, ne može da funkcioniše bez podrške hrada", naveo je Begenišić.