Novi avion Cessna od 19 miliona maraka, koji je Vlada Republike Srpske kupila, stigao je na banjalučki aerodrom, saznaje portal CAPITAL.

Avion vlada rs2.jpg

Da Srpska kupuje avion od 19 miliona KM CAPITAL je objavio u septembru, a kasnije je Rebalansom budžeta RS predviđeno da avion bude plaćen ove godine. Izdaci za nabavku postrojenja i opreme u Vazduhoplovnom servisu RS povećani su sa 4.200 na 19.904.200 KM.

Avion je stigao na aerodrom u Mahovljane gdje mu je još ranije rezervisan hangar.

Avion koji je Srpska kupila je Cessna Citation CJ4, koji spada u kategoriju lakih aviona i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima.  

Iako spada u kategoriju malih aviona korisnici putuju u relativnom komforu, navode iz Cessna-e.

Vlast ovim avionom bez problema može da putuje na daleke destinacije, na primjer u Moskvu do koje su i trenutnim avionom letili zvaničnici, ali su se susretali s problemom ako bi morali da čekaju duže na slijetanje na aerodrom.

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue.

Avion vlada rs1.jpg

Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim.

CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

Cijena novog CJ4 iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka. Kada se uračuna PDV, novi avion koštao je građane Srpske 18,9 miliona KM.

Avion je naručen u sivoj boji, kao što je i avion koji već posjeduje Srpska.