Poslije ostavke predsjednika DNS Marka Pavića i njegovog zamjenika Dragutina Rodića, u toj stranci i u političkim kuloarima u Republici Srpskoj već se spekuliše o mogućim nasljednicima,piše "Srpskainfo.

Dns.jpg

U nemirnoj partiji mnogo je kandidata za najvažnije funkcije, ali izvori Srpskainfo tvrde da su u ovom trenutku favoriti potpredsjednici DNS Nenad Nešić i Darko Banjac.

nenad nesic putevi.jpg

– Nešić je u prednosti iz nekoliko razloga. On se jedini javno usprotivio sada već bivšem predsjedniku Marku Paviću i mimo njega predložio drugog kandidata DNS za ministra u Savjetu ministara BiH. Takođe, Nešićev glas u Predstavničkom domu BiH je važan za koaliciju sa SNSD i za većinu iz RS na nivou BiH. To je već rečeno. Treće, Nešić u ovom trenutku ima mnogo veću podršku odbora i članova DNS na terenu. Po svemu sudeći on bi mogao da preuzme DNS makar do februara, kada se očekuje da DNS bira novog predsjednika u punom mandatu – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, razlika u podrši glasača Nešiću i Banjcu vidjela se i na prošlim opštim izborima, na kojima je Nešić osvojio direktan mandat u Predstavničkom domu BiH sa 19.587 glasova, dok je Banjac u Narodnu skupštinu RS ušao s kompenzacione liste sa osvojenih 5.113 glasova.

Darko banjac.jpg

Večeras će biti održana prva sjednica Predsjedištva DNS nakon ostavke predsjednika stranke i njegovog zamjenika. Biće zanimljivo vidjeti i kako će se ponašati članovi Gradskog odbora DNS Banjaluka, na čelu sa Milanom Radovićem, koji su do sada bili bliži Paviću nego Nešiću.