Polaznici programa obuke Udruženja žena "Vasila" sašile su nove narodne nošnje za članove Ansambla narodnih igara /ANI/ "Jovan Dučić" iz našeg grada, koje su nastale kao rezultat obuke šivenja, pletenja i tkanja koja je finansirana iz gradskog budžeta.

ani jovan ducic nosnje (1).JPG

Obuku, koja je trajala nekoliko mjeseci, prošlo je 15 djevojaka koje su članovi ovog ansambla, čime su same sebi sašile nove nošnje.

Član Udruženja "Vasila" Sena Đurica pohvalila je djevojke sa obuke, ističući da su prihvatale savjete i da su za kratko vrijeme uspješno savladale predviđeni program.

"Nije lako izvršiti pripremu za tkanje da bi se nešto tkalo, ali djevojke su to odlično odradile, kao i šivanje, jer su cure same sašile nošnje za svoj ansambl. Pletenje im je isto tako išlo od ruke jer su dosta toga isplele i sve će ponijeti", navela je Đurica.

Polaznik obuke Emilija Pikić kaže da je bila angažovana na obuci pletenja.

"Moja baka i strina su se ovim bavile i uvijek mi je bila želja da naučim", istakla je Pikić.

ani jovan ducic nosnje (2).JPG

Predsjednik ANI "Jovan Dučić" Nebojša Ratković zahvalio se Udruženju "Vasila" koje ih je prihvatilo, a u samoj registraciji ansambla ima tačka gdje piše da i sami članovi mogu da izrađuju narodnu nošnju.

"Da bi to uspjeli potrudilo se ovo udruženje i naših 15 djevojaka su prošle obuku i to će nam mnogo valjati u budućnosti", rekao je Ratković.

U narednom periodu na obuku će ići i po četiri djevojke iz KUD "Hercegovina" i GKUD "Alat Svislajon".