Na ulicama Nikšića već se nalazi hiljade građana Crne Gore, a tek se očekuje da dođu oni koji su od jutros blokirani u saobraćajnim gužvama na ulazu u Nikšić iz svih pravaca uprkos jakoj kiši i vjetru, javljaju crnogorski mediji.

sabor-nk-1.jpg

Građani dolaze da podrže Mitropoliju crnogorsko-primorsku, kojoj državni vrh kroz zakon o slobodi vjeroispovijesti prijeti oduzimanjem njenih svetinja, među kojima  manastira Ostrog.

Ujedno, na saboru su i mošti Svetog Vasilija Ostroškog, a iz mitropolije su poručili da će one biti u Nikšiću dok ih ne cjeliva i posljednji vjernik koji je danas došao na Veliki crkveno-nmarodni sabor.

U nikšićkom Sabornom hramu u toku je Sveta arhijerejska liturgija koju predvodi mitropolit Amfilohije, a, pored ostalih, saslužuju mu i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije.

Početak Velikog crkveno-narodnog sabora zakazan je za 11.00 časova.

Brojim građanima Trebinja jutros nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, te su nakon pretresa vraćeni sa graničnog prelaza u Vilusima.

Oni rijetki koji su stigli u Nikšić kažu da je naroda iz minuta u minut sve više, te da je "rijeka" ljudi nepregledna.

Crnogorske vlasti, s druge strane, navode da neće povući sporni zakon, a predsjednik Milo Đukanović nastavio je sa optužbama na račun Srba u Crnoj Gori, Mitropolije i političkih opozicionih predstavnika koji su prosrpski orjentisani.