Crnogorska policija vratila je rano jutros sa graničnog prelaza "Vilusi" brojne Trebinjce koji su krenuli na Veliki crkveno-narodni sabor sa dočekom moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

vilusi policija.jpg

Prema navodima Trebinjaca, crnogorska policija je pretresala sva vozila i lica koja su u njima bila, a zatim im saopštila da imaju naređenje da nikoga ne smiju da puste u Crnu Goru.

"Izveli su nas iz automobila, pretresli i kad su vidjeli da nema ništa sporno samo su nam rekli - u Crnu Goru danas ne možete ući", kaže ovaj Trebinjac.

Izvodili su i djevojke i njih isto pretresali.

"Policajci su bili kulturni i rekli su nam da ne možemo proći, jer je to naređenje iz Podgorice", kaže jedan naš sugrađanin.

trubjela-0.jpg

Pričaju da su u Nikšić krenuli jer su željeli da se poklone i cjelivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Pojedina vozila su vraćena i sa drugih graničnih prelaza prema Crnoj Gori.

U Crnoj Gori već nekoliko mjeseci vodi se oštra polemika oko prijedloga novog zakona o slobodi vjerispovjesti. Ovaj prijedlog naredne sedmice stiže na dnevni red crnogorske skupštine. Njegovom usvajanju protivi se Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, koji navode da je ovaj zakon napravljen kako bi država preuzela vlasništvo nad crkvenom imovinom u ovoj zemlji.

Nakon Podgorice, Veliki crkveno-narodni sabor danas je organizovan u Nikšiću.

policija 2.jpg