Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je vraćanje vjernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću, koji su jutros krenuli na crkveni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona.

milorad-dodik-1.jpg

"Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusjedskih odnosa i saradnje", rekao je Dodik.

On je najavio da će od predstavnika Crne Gore u BiH zatražiti obrazloženje ovog postupka.

U Nikšiću se danas održava veliki crkveni narodni sabor u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšiće povodom vladinog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je pravoslavne vjernike "i sve ljude dobre volje kojima je na srcu pravda Božija i ljudska", da se danas okupe na Svetovasilijevski sabor pred Sabornim crkvom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću.

Mnogobrojnim vjernicima iz Republike Srpske, BiH i Srbije, kao i sveštenicima, sveštenomonasima i vjernicima Eparhije mileševske, koji su krenuli na crkveno-narodni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Čudotvorca u Nikšić nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Crnogorska policija vratila je rano jutros sa graničnog prelaza "Vilusi" brojne Trebinjce koji su krenuli na veliki crkveno-narodni sabor sa dočekom moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Prema blagoslovu vladika SPC, mošti Svetog Vasilija Ostroškog biće u Nikšiću sve dok se posljednji čovjek ne pokloni ovoj svetinji tako da će narod koji je vraćen sa granice Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom moći to učiniti tokom noći pa sve do sutra ujutru.