U Crnoj Gori već nekoliko mjeseci vodi se oštra polemika oko prijedloga novog zakona o slobodi vjerispovjesti. Ovaj prijedlog naredne sedmice stiže na dnevni red crnogorske skupštine. Njegovom usvajanju protivi se Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, koji navode da je ovaj zakon napravljen kako bi država preuzela vlasništvo nad crkvenom imovinom u ovoj zemlji. Nakon Podgorice, za sutra je u Nikšiću zakazan veliki crkveno-narodni sabor sa kojeg će vlastima biti poslata jasna poruka.

Niksic litija.jpg

Ionako turbulentnu situaciju u Crnoj Gori dodatno je zaoštrio Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Njime bi u državno vlasništvo trebalo da pređu svi vjerski objekti, koji su bili imovina Crne Gore prije 1918. godine. Iz SPC navode da ovim Zakonom, država Crna Gora želi da otme crkvenu imovinu. Taj akt odnosiće se na više od 650 hramova, među njima i manastir Ostrog.

- Ovdje je u pitanju borba protiv misije postojanja samE Mitropolije i eparhijE SPC. Kad im oduzmete hramove, postavlja se pitanje šta će onda oni tu - istakao je Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Milan Knežević, predsjednik DNP-a, naglašava da ovaj zakon neće donijeti ništa dobro Crnoj Gori.

- Imamo jedan rigidan, kriminalan zakon kojim se očekuje da naša crkva koja je stvarala ovu državu dokazuje državi koja je nastala prije 13 godina da su svi manastiri, hramovi, seoski crkve, groblja naših predaka u stvari bili u vlasništvu SPC - tvrdi Knežević.

Mitropolija i Srbi u Crnoj Gori zatražili su od Mila Đukanovića da Zakon povuče iz skupštinske procedure. Crnogorski predsjednik im je poručio da ga on nije ni predložio, pa ga neće ni povlačiti.

- Ako budu insistirali na njegovom donošenju dovode na ivicu grđanskih sukoba sa nesagledivim posljedicama. Poslije će biti potpuno svejedno ko je počeo - dodao je Knežević.

Šta o prijedlogu spornog zakona misle pravoslavni vjernici, pokazali su prije šest mjeseci na velikom Trojičindanskom saboru u Podgorici. Novi je zakazan za sutra u Nikšiću, kada će vjernicima biti pokazane i mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

- Mošti Svetog Vasilija Ostroškog će sutra biti na poklonjenje u njegovom hramu u Nikšiću. Bitno je da pokažemo svoj stav i jedinstvo - napomenuo je Džomić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije srećan zbog prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori i nada se da će se stvari rješavati dijalogom i kompromisom.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nada se da sporni Prijedlog zakona neće doći pred crnogorske poslanike, dok se ne postigne dogovor svih strana u Crnoj Gori, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu.