U Centru srednjih škola u Trebinju danas je otvoren renovirani restoran sa kuhinjom u kojem će učenici smjerova kuvar, konobar, pekar i poslastičar obavljati praktičnu nastavu.

Restoran centar srednjih skola1.jpg

Direktor Centra srednjih škola u Trebinju Nedeljka Ilijić rekla je novinarima da je restoran otvoren zahvaljujući Gradskoj upravi, koja je uložila 20.000 KM, te donaciji Ambasade Švajcarske od 35.000 KM.

Ilijićeva je rekla da određeni broj učenika ove škole praksu obavlja u restoranima, pekarama i poslastičarnicama.

Ona je izrazila nadu da će sljedeće godine u sklopu ovog biti otvoren i restoran otvorenog tipa koji neće biti namijenjen samo za praktičnu nastavu, već i građanima Trebinja.

Ilijićeva je istakla da su zanimanja pekar, kuvar i poslastičar veoma tražena.

Ona je rekla da je u ovoj školskoj godini bio raspisan konkurs za jedno kombinovano odjeljenje kuvar-konobar, koje upisuje po 12 učenika, ali da je zbog
velikog interesovanja upisan po jedan razred kuvara i konobara, uz odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Restoran centar srednjih skola2.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja renoviranog restorana u Centru srednjih škola, kao i zbog toga što učenici sada mogu da obavljaju praksu u objektu gdje se izvodi i nastava, što će olakšati proces.

Ćurić je zahvalio svima koji su do sada omogućavali učenicima da obavljaju praksu u njihovim objektima.

„U proceduri smo da zajedno sa Centrom srednjih škola i nadležnim ministarstvom nađemo rješenje da ovaj objekat bude proširen i komercijalizovan“, rekao je Ćurić.

On je napomenuo da Gradska uprava zajedno sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske planira da sačini analizu kako bi se školovalo više kadra koji je neophodan Trebinju kao turističkom mjestu.

Učenica Anđelija Brkan školuje se za zanimanje kuvar.

Ona je rekla da su otvaranjem restorana uslovi za obavljanje prakse postali mnogo bolji.