Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Doik izrazio je nadu da sporni Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica neće doći pred poslanike u crnogorskoj Skupštini dok se ne postigne dogovor svih relevantnih i zainteresovnih strana u Crnoj Gori, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno njene eparhije u toj zemlji.
milorad-dodik.jpg
 

- Svako zakonsko rješenje koje tretira vjerska i imovinska prava vjerskih zajednica trebalo bi da bude u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima o ljudskim pravima, stoga vjerujem da će Crna Gora, koja već ide putem evropskih integracija, poštovati prava i standarde koji važe u zajednici evropskih država - rekao je Dodik Srni.

On je naveo da ne treba posebno naglašavati značaj SPC, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske za crnogorsku državu koja je i napravila državu i starija je od svih vladarskih dinastija u Crnoj Gori.

- Vjerujem da će biti dovoljno razuma i hrabrosti da se odustane od najavljenih rješenja, koja ne idu u prilog ni demokratizaciji Crne Gore ni napretku njenih građana. Istorijski kontinuitet, imovina i autonimija crkava i vjerskih zajednica je prihvaćena u svim državama bivše Jugoslavije, zato vjerujem da će i Crna Gora to pitanje riješiti na valjan način ne izazvajući podjele među svojim građanima - istakao je Dodik.

Skupština Crne Gore trebalo bi 24. decembra po hitnoj proceduri da razmatra Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se predviđa podržavljenje više od 700 hramova, manastira, crkava i crkvenih objekata Srpske pravoslavne crkve.