Američki Predstavnički dom izglasao je opoziv predsjednika Donalda Trampa i formalno ga optužio za zloupotrebu položaja i ometanje Kongresa u istorijskom koraku koji će dodatno zaoštriti stranačke podjele u Americi.

tramp-donald-intervju.jpg

Tramp je postao treći američki predsjednik kojem je izglasan opoziv. Sljedećeg mjeseca u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca, biće održano suđenje o tome da li je on kriv i da li treba da bude smijenjen sa funkcije.

Nijedan predsjednik u 243 godine istorije SAD nije smijenjen sa položaja u ovom procesu. Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da se pridruži demokratama u glasanju protiv Trampa.

Za sada nijedan od njih nije nagovijesto da bi to mogao da učini.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da "nema šanse" da će ovaj dom smijeniti Trampa na kraju suđenja.

Predsjednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je poslije glasanja da će sačekati sa imenovanjem tužilaca dok se ne upozna bolje sa procedurom suđenja u Senatu.

Tramp /73/ je optužen da je zloupotrijebio položaj vršenjem pritiska na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu DŽozefu Bajdenu, koji je vodeći kandidat demokrata za predsjedničku nominaciju na izborima 2020. godine.

Pored toga, Tramp je, navodno, tražio da se provjeri sada diskreditovana teorija da su demokrate bile u dosluhu sa Ukrajinom u vezi sa izborima 2016. godine.

Demokrate tvrde da je Tramp blokirao pomoć Ukrajini od 391 milion dolara u sferi bezbjednosti i iskoristio sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim da ubijedi Kijev da pokrene prljavu kampanju protiv Bajdena.

Tramp, koji želi da osvoji drugi mandat na izborima u novembru 2020. godine, demantovao je da je prekršio zakon i nazvao proces opoziva "lovom na vještice".

Govoreći na predizbornom skupu u Mičigenu u vrijeme glasanja u Predstavničkom domu, on je rekao da će proces opoziva biti "sramni žig" demokrata i Nensi Pelosi, koji će ih koštati izbora 2020. godine.