Google je, prošle sedmice, objavio novu verziju svog internet pregledača Chrome sa oznakom 79, ali je bag koji je kod njega ubrzo primjećen razbijesnio kako developere tako u redovne korisnike.

Distribucija bruzera Chrome 79 za Android operativni sistem je obustavljena do daljenjeg, nakon što se pojavila informacija da posljednje ažuriranje "briše" podatke iz eksternih aplikacija, koje koriste tzv. Webview framework.

Naime, na posljednjim verzijama Androida, chrome se ponaša kao Webview - komonenta koja renderuje veb stranice unutar aplikacije. Kada se ulogujete sa neke stranice unutar aplikacije ili koristite pregledač koji nema svoj rendering endžin, Chrome je taj koji učitava sadržaj.

Kada se Chrome ažurira na verziju 79, Webview briše neke lokalne podatke iz nekih apliakcija. Oni ustvari, ostaju netaknuti ali ne postoji način da im se pristupi. To može da bude veliki problem kada su u pitanju aplikacije koje doista zavise od Webview frameworka.

Nije objavljeno koje su tačno aplikacije najviše pogođene ovim bagom, ali je Twitter Lite primjer aplikacije koja se u velikom mjeri oslanja na Webview framework.

I dok Google traži način da ispravi ovaj nedostatak, vi obratite pažnju na ažuriranje Chrome-a na vašem Android telefonu.