Rukometaš banjalučkog Borac M:tela Bojan Ljubišić najbolji je sportista Republike Srpske za 2019, odlučio je žiri 65. Izbora deset najboljih sportista u organizaciji "Glasa Srpske", a priznanje golmanu "crveno-plavih" uručeno je sinoć na svečanoj manifestaciji u Banskom dvoru u Banjaluci

Sportisti rs.jpg

Tridesetosmogodišnji čuvar mreže Banjalučana ove godine je bio najzaslužniji što je Borac osvojio Kup BiH, drugo mjesto u Premijer ligi BiH i plasirao se u četvrtfinale Čelendž kupa.

"Presrećan sam što sam dobio sigurno najveće priznanje u karijeri. Ovo je nagrada za dugogodišnji rad i sva odricanja. Ovo nije samo moje, već i priznanje za cijeli klub, ali i rukomet u Republici Srpskoj", naglasio je Ljubišić.

Nagradu mu je uručio proslavljeni fudbaler i predsjednik žirija Dejan Stanković.

"Odluku smo doneli jednoglasno, nije bilo lako odlučiti, ali verujem da nismo pogrešili. Izuzetno sam počastvovan što sam bio na čelu žirija", rekao je Stanković.

Drugo mjesto na listi deset najboljih zauzeo je džudista Leotara i seniorski prvak Balkana Igor Ðurica, a treći je plivač 22. aprila Mihajlo Čeprkalo, koji je tokom ove godine isplivao dvije B norme za Olimpijske igre u Tokiju. Iza njih su se plasirali: odbojkašica Bimal Jedinstva iz Brčkog Jovana Biberdžić, skijaš Jahorine Marko Šljivić, atletičarka Prnjavora Jelena Gajić, košarkaš Igokee Dalibor Ilić, fudbaler Radnika Vladimir Bradonjić, bokser Radnika Radenko Tomić i karatista Pantera plus Luka Vidović. Najbolji sportista iz RS drugu godinu zaredom je najbolja odbojkašica Evrope Tijana Bošković, a najbolji trener je Ljubiša Majdov.

Priznanje za najbolje ambasadore sporta RS dobili su selektor odbojkaške reprezentacije Crne Gore Veljko Bašić i fudbaler Crvene zvezde Marko Marin. Plaketu za specijalne i paralelne veze RS i Srbije dobili su predsjednik stručnog žirija Dejan Stanković, bivši pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport RS Dragan Jaćimović, te Odbojkaški savez RS i Odbojkaški savez Srbije. Priznanje za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu dobio je član KKI Vrbas Dražen Duvnjak, a plakete za dugogodišnji doprinos razvoju sporta dobili su Željko Petrović i Ratko Radovanović. Nagradu publike dobila je Milada Elez, a plaketu za sportski poduhvat godine stonoteniser Haris Eminović. Plaketa posthumno uručena je porodici prvog IHF sudije u BiH Dušana Vrhovca, a najbolja sportska manifestacija je Međunarodna biciklistička trka Beograd - Banjaluka. Nagradu "Zlatno pero - Limun Papić" za najboljeg sportskog novinara dobio je novinar Elta televizije Dejan Kondić.