Najveći broj zaposlenih od nastanka Republike Srpske, rast prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji, veća pokrivenost uvoza izvozom i povećanje budžeta, sto je omogućilo rast plata, penzija i drugih davanja - sve su to, kaže premijer, dobri rezultati koje je ostvarila Vlada u prvoj godini mandata.

“Nije sve med i mlijeko, nije sve idealno, može još i više, može još i bolje, ali moramo dati i realnu sliku. A realna slika se mjeri kroz ove stvari. Moj fokus je bio realni sektor, privreda, to se pokazalo na kraju krajeva kroz rast ovih prihoda i ne bi mi mogli ove stvari sve da ispunimo i da uradimo kao što sam rekao da nije bilo dobre saradnje i konekcije sa našim socijalnim partnerima i sindikatima i Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom”, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Premijer kaže da je zadovoljan i likvidnošću budžeta, da Vlada redovno isplaćuje plate, penzije, socijalna davanja, obaveze prema dobavljačima i subvencije. Prije mjesec dana, podsjetio je, izvršen je rebalans budžeta kojim je republička kasa dopunjena sa 60 miliona KM. To je, kaže, znak veće discipline i odgovornosti ali i boljeg rada inspekcijskih organa, Poreske i Uprave za indirektno oporezivanje.

Rebalans bi, ističe Višković, bio i veći da Federacija nije uskratila Srpsku za skoro 35 miliona KM. U posljednje vrijeme sve više evropskih i drugih brendova se javlja sa željom da otvaraju fabrike i pogone u Srpskoj.

Oni su zainteresovani da preseljavaju proizvodnju iz Poljske, Češke, Rumunije, Slovačke i drugih zemalja u Republiku Srpsku, kaže Višković. Zabrinjava, odlazak radne snage, a Vlada je spremna da se bori i protiv toga. 

“Trebamo ljudima da dajemo nadu, da povećavamo plate, da rješavamo neka njihova životna pitanja, kako bismo im poslali poruku - ostanite ovdje, ovdje je najbolje, nalazite se u svojoj Republici, svojoj državi, na svojoj očevini i nema nigdje boljeg života nego što je tu gdje se nalazite”, dodaje Višković.  

U intervjuu Agenciji Srna Višković je podsjetio da je svim studentima koji budu redovno upisivali godinu omogućeno besplatno školovanje što godišnje budžet košta oko tri miliona KM.

Republika Srpska je, kaže, ulagala i ulagaće u mladost, njihovo obrazovanje, sticanje znanja, jer su oni najbolji promoteri Republike. Premijer je rekao da je predloženi budžet za 2020. godinu, za 108 miliona maraka veći u odnosu na rebalans, što će se odraziti na povećanje plata i penzija, ali i druge oblasti.