Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske danas počinje akciju “Petarde nisu igračke”, koja će trajati do 15. januara, a cilj je da predstojeće praznike građani obilježe u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.

Iz MUP-a su naveli da su praznici period kad se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba vatrenog oružja, te će u okviru akcije biti preduzet niz aktivnosti s ciljem suzbijanja zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti.

MUP napominje da će za vrijeme trajanja akcije policijski službenici u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama organizovati pojačane aktivnosti radi sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.

Vlasnici prodavnica, koji imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva, biće upozoreni da se ta trgovina može odvijati samo u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Iz MUP-a ističu da upotreba pirotehnike može biti opasna i po živote ljudi, o čemu govori i podatak da je za prošlogodišnje praznike troje građana, od čega dvoje maloljetnika, povrijeđeno pirotehničkim sredstvima.

Iz tih razloga će policijski službenici u osnovim i srednjim školama širom Srpske organizovati preventivna predavanja za učenike da bi im ukazali na sve potencijalne opasnosti koje nosi upotreba pirotehničkih sredstava, kao i na moguće sankcije.

Aktivnosti, koje će uslijediti u okviru ove akcije, biće preduzete u saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica, direktorima, pedagozima, učeničkim i roditeljskim vijećima osnovnih i srednjih škola, inspekcijskim organima, kao i sa drugim institucijama i nevladinim organizacijama.