U crkvi Svete Varvare u selu Đedići u Trebinjskoj šumi služena je Sveta liturgija povodom krsne slave ove svetinje koju je predvodio penzionisani paroh protojerej stavrofor Momčilo Pejčić uz sasluženje sveštenika Duška Šarovića i nadležnog paroha Borisa Banduke.

crkva djedici (2).JPG

Otac Banduka se u prigodnoj zdravici zahvalio svim vjernicima koji su danas bili u Đedićima.

"Sabrali smo se na ovom mjestu sa puno ljubavi da jednim ustima i srcem slavimo Oca, Sina i Svetoga Duha", istakao je Banduka.

Sveštenik Duško Šarović je naglasio da je Sveta liturgija centar našeg vjerskog života.

"Liturgija je rješenje za sve naše današnje probleme, jer nemamo dovoljno ljubavi, vremena niti pažnje za drugoga. Na Svetoj liturgiji možemo da peronađemo rješenje i lijek za sve naše probleme i bolesti koji muče savremenog čovjeka", rekao je Šarović.

crkva djedici (3).JPG

Slavu crkve proslavili su i mještani okolnih sela Cicina, Krnjevići i Kučići, koji su se sa rodbinom i prijateljima okupili oko svetinje u Đedićima koja je obnovljena i proširena 1863. godine.

Uz samu crkvu nalazi se velika nekropola od 65 srednjovijekovnih grobnica.

Nakon Svete liturgije, u staroj osnovnoj školi, uz posnu trpezu ljubavi, prvo je poslužena "varica", jelo koje se tradicionalno kuva od više vrsta žitarica i jede na ovaj praznik.

crkva djedici (1).JPG