U Domu mladih dvadesetak guslara iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore nastupalo je na Reviji mladih guslara do 18 godina.

Revija mladih guslara3.jpg

Guslarsko društvo "Luka Vukalović" osnovano je prije 41 godinu, a osnivač je Žarko Ratković koji danas ima 93 godine. Pun emocija obratio se prisutnima i ponosno je pričao mladim guslarima iz tri zemlje o počecima.

On je gusle zavolio od djetinjstva i družio se sa njima tokom svog radnog vijeka, ali tek odlaskom u penziju uspio je da uradi ono za čim je težio, a to je osnivanje guslarskog društva.

Razlog je što to nisu bila vremena naklonjena guslama i tradiciji sa izrazito nacionalnim karakterom.

Revija mladih guslara2.jpg

Publici se predstavio i ovogodišnji pobjednik 22. Festivala mladih guslara Republike Srpske član Guslarskog društva "Vojvoda Neđeljko Vidaković" Mitar Višnjić sa pjesmom "Niz Hercegovinu".

"Ovo je moja nova pjesma i drago mi je što se u mom gradu održava Revija mladih guslara iz šest društava", istakao je Višnjić.

IMG_20191214_1143.jpg

Na večerašnjoj reviji bili su i članovi Udruženje za očuvanje gusala i narodne tradicije "Pravo i žicu" iz Užica koje je osnovano prije dvije godine.

Lijepo je bilo vidjeti članove ovog društva koji su se pobratimili sa Guslarskim društvom "Luka Vukalović" i rekli da će u narednom periodu njihova saradnja da bude na više polja.

Iz Užica je došao i sedamnaestogodišnji Danilo Tomić koji je samouki guslar i član Udruženja "Pravo u žicu".

"Preko interneta su me privukle gusle i počeo sam istraživati i svirati. Patriota sam u srcu i pronašao sam se u ovom instrumentu i legle su mi", rekao je Tomić.

Večerašnji nastup mladih guslara je održan u sklopu projekta "Naše zvuke neka Evropa čuje" koji je podržao Grad Beograd, a organizator je Guslarsko društvo "Luka Vukalović".