Hidroelektrana "Dubrovnik" u Platu van mreže je već 11 mjeseci, porodice tri nastradala radnika i cjelokupna hrvatska javnost ni dalje ne znaju zbog čega su oni izgubili život, hrvatsko tužilaštvo i državni vrh samo ćute, dok iz HEP-a i dalje ponovo upućuju izraze žaljenja zbog velike tragedije.

he dubrovnik plat.jpg

Svakog dana zbog nefunkcionisanja ove hidroelektrane Hrvatska elektroprivreda /HEP/ i Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ ostaju bez 300.000 KM, što znači da će do kraja ove godine ova dva sistema ostati bez 1.200 gigavat-časova električne energije, odnosno bez oko 110.000.000 KM, koji su trebali da budu proizvedeni kroz dva agregata ovog postrojenja.

Najveći problem je što sanacioni radovi traju predugo, a javnost ne zna ništa o tome šta se tog kobnog 9. januara dogodilo u hidroelektrani u Platu.

Zanimljivo je ni da hrvatski državni vrh uopšte ne komentariše pogibiju radnika i nefunkcionisanje hidroelektrane, a o cijelom slučaju veoma rijetko izvještavaju i tamošnji mediji, dok istraga hrvatskog tužilaštva i nakon jedanaest mjeseci tapka u mjestu.

Uvjeravanja iz HEP-a da će hidroelektrana na mreži biti sredinom januara 2020. godine pala su u vodu, jer sanacioni radovi, koji su u toku, ne prate dinamički plan njihovog izvođenja, pa je sigurno da jedan od dva agregata na mreži ne može da bude prije sredine februara naredne godine.

To, u prevodu, znači da će HET, ni kriv ni dužan, nastaviti da zbraja višemilionsku finansijsku štetu, a značajan manjak u budžetu ponovo će osjetiti grad Trebinje i opština Bileća, koji će i u 2020. imati manje prihode od koncesione naknade, koja im sljeduje na osnovu proizvodene električne energije.

Iako niko ne želi da komentariše situciju u hidroelektrani u Platu, postoje nezvanične informacije da je uprava HET-a nedavno razmatrala spuštanje zatvarača na tunela na Goričkom jezeru, što bi značilo da više neće biti pijaće vode na području nizvodno od njega, što bi posebno osjetila opština Konavle koja bi izgubile oko 50.000 KM mjesečne naknade od opštine Herceg-Novi.

Upućeni tvrde da postoji i priča o tužbi HET-a protiv HEP-a, ali se, za sada, o takvoj inicijativi nije zvanično raspravljalo.

Ono što, ipak, ostaje kao činjenica jeste da hrvatski državni vrh ćuti i ne komentariše dešavanja u Platu, iako su u toj hidroelektrani poginula njihova tri državljanina.

Zanimljivo je i da na skoro svim sanacionim radovima u hidroelektrani u Platu nema nijednog Dubrovčanina, već da su sve firme, a samim tim i radnici, angažovani iz ostatka Dalmacije i Zagreba.

Izvori iz HEP-a, do kojih je došao portal TrebinjeLive.info, govore i da su prvi ljudi hidroelektrane u Platu poprilično prepadnuti zbog cjelokupne situacije, ali i oko reakcija javnosti s obzirom na to da će se za manje od mjesec dana obilježiti godišnjica pogibije tri radnika te da će se nadležni morati, htjeli to ili ne, susresti oči u oči sa porodicama poginulih radnika.