Zabraniti rad nedjeljom i poštovati Zakon o praznicima. Sindikat trgovine već godinu i po pokušava da inicira ovakvu odluku lokalnih zajednica u Srpskoj. Do sada su se na to odlučili Višegrad i Mrkonjić Grad. Ovakvu odluku podržalo bi gotovo 95 odsto građana, pokazala je anketa.

Trgovina nedjelja.jpg

U kupovinu se može i radnim danom. Svaki čovjek ima pravo bar 24 časa da provede sa svojom porodicom! I radnička klasa treba da se odmara! Takav je stav građana koje je anketirala naša ekipa.Isto misli i gotovo 95 odsto građana, koji su popunili anketu republičkog Sindikata trgovine.

Na pitanje “Treba li potpuno zabraniti rad nedjeljom?” pozitivno je odgovorilo više od 94 odsto, od 1.565 anketiranih. Tri i po odsto anketiranih ograničilo bi nedjeljni angažman na prvu smjenu, a tek dva odsto rad nedjeljom ne bi ograničilo.

U Višegradu i Mrkonjić Gradu trgovine nedjeljom više ne rade. Gašenje kasa tražiće i u ostalom lokalnim zajednicama i to na prvoj sjednici Saveza opština i gradova.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srspske
ističe da najveći problem predstavljaju vlasnici velikih trgovačkih sistema.

Procjenjuje se da 45.000 trgovaca u Srpskoj nedjelju provodi na radnom mjestu. Uglavnom su to žene, koje rade za najniže plate.

Đuro Amidžić, član Republičkog odbora Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srspske ističe da su trgovcima male plate, da im nije plaćen prekovremeni i noćni rad, i to pogotovo u trgovinama gdje nema sindikalne organizacije.

U Privrednoj komori u razgovor o ovoj temi upuštaju se oprezno. Govoriti bez konkretnih podataka, kažu, ne bi imalo smisla.

- Ono što već postoji jeste bojazan, prvenstveno trgovačkih lanaca, da bi ukidanje rada nedjeljom značajno uticalo na smanjenje prihoda, prometa, a samim tim i na smanjenje broja zaposlenih u ovom sektoru - rekao je  portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Savanović ističe i da prema statističkim podacima, nedjelja nije dan kada se ostvaruje najveći promet, već petak. Nedjelja je dan, dodaje, kad se ostvari 50 odsto od prometa radnim danima.

Prema podacima resornog sindikata, plate u sektoru trgovine ove godine nisu pratile republički rast. Prosječna plata trgovca je 711 maraka i pokriva tek 37 odsto potrošačke korpe, a sa takvim primanjima živi čak 60 odsto zaposlenih u sektoru.