Nobelovu nagradu za književnost danas je Peteru Handkeu, austrijskom književniku, uručio kralj Kraljevine Švedske Karl XVI Gustav, a zbog ove nagrada zadnjih nekoliko sedmica u BiH su uzburkane strasti.

Nobelova nagrada petar handke.jpg

Naime, iz Republike Srpske smatraju da ju je Handke zaslužio, dok u Federaciji BiH ne dijele takvo mišljenje.

Kako bi pružile podršku Handkeu, u Stokholmu je bilo i Udruženje žena žrtava rata RS, a Božica Živković-Rajilić, predsjednica ovog udruženja, izjavila je da je devetočlana grupa žena iz RS koje su tokom rata bile zatočene u logorima širom BiH došla u Stokholm da bude mirna podrška Peteru Handkeu na dodjeli Nobelove nagrade za književnost jer uvažava ljude koji misle svojom glavom.

S druge strane, ispred Koncertne kuće u Stokholmu, gdje je dodijeljena nagrada, organizovan je protest zbog dodjele nagrade, pa je tako Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode rekla da je dodjela nagrade promašaj za humanost i da to nije samo težak udarac preživjelima u BiH, nego i na Balkanu.

Handke je stvorio više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela, oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser. U teatrima širom svijeta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima - "Kaspar", "Psovanje publike", "Putovanje u sonornu zemlju".

Roman "Golmanov strah od penala", koji je ušao u školsku lektiru, ekranizovao je Vim Venders, a Handke je napisao scenario i za čuveno ostvarenje ovog reditelja "Nebo nad Berlinom". Rođen je u Grifenu u Koruškoj 6. decembra 1942. godine. Odrastao je u Istočnom Berlinu i Grifenu, a studije je započeo u Gracu. Prvi roman "Stršljeni" objavio je u ljeto 1965, pa napustio fakultet da bi se potpuno posvetio pisanju. Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. godine i Srpske akademije nauka i umjetnosti od 2012. godine.