Dženeral Motors (GM), koji je u Rusiji dugi niz godina proizvodio SUV Ševrolet Niva, povlači se sa tržišta te zemlje.

lada niva.jpg

Dženeral Motors postepeno smanjuje svoje prisustvo na mnogim tržištima u svijetu, pa je tako odlučio da proda svoj udio od 50 odsto vlasništva u zajedničkoj rusko-američkoj kompaniji GM-AvtoVAZ.

Akcije američkog auto-giganta preuzeće AvtoVAZ grupacija je inače u vlasništvu francuskog Renaulta. Na taj način, AvtoVAZ postaje stoodstotnii vlasnik nekadašnje kompanije GM-AvtoVAZ koja u Rusiji proizvodi SUV model Chevrolet Niva.

Sporazumom je predviđeno da AvtoVAZ izvjesno vrijeme nastavi da izrađuje Nivu sa značkom Ševroleta, da bi kasnije bio sklapan sa Ladinim amblemom.

Inače, ovaj automobil ne treba miješati sa legendarnim Ladinim terencem lansiranim prije više od četiri decenije, koji se prvobitno zvao Niva, a koji sada nosi oznaku "4x4".

Kompanija GM-AvtoVAZ proizvodi automobile u fabrici u Toljatiju od 2001. godine. Ovaj pogon ima kapacitet od 100.000 vozila godišnje, a nalazi se u blizini glavne fabrike AvtoVAZ-a u tom gradu.

Aktuelni Ševrolet Niva izrađuje se već dve decenije, uz manje stilske promjene. Nasljednik je najavljen konceptom iz 2014, ali je GM kasnije odustao od njega. Ostaje da se vidi da li će AvtoVAZ samostalno nastaviti razvoj nove generacije ovog vozila.