U trebinjskoj Narodnoj biblioteci predstavljena je knjiga "Sebi u povjerenju" autora Radenka Kojovića, bivšeg logoraša u posljednjem ratu koji je prošao golgotu logora u Metkoviću, Lori kod Splita i Kerestincu kod Zagreba.

promocija knjige (2).jpg

Nakon punih 27 godina odlučio je da prekine "zavjet ćutnje" o golgoti, mukama i patnjama koje je preživio sa svojim sapatnicima, i zapiše sve ono što je nosio u sebi.

Tokom dvomjesečnog perioda koji je proveo u ovim logorima, Kojović je proživio torturu, navodeći u knjizi 12 priča o danima koje proveo u ovim zloglasnim hrvatskim kazamatima.

"Odlučio sam se na ovo pisanje da bih iz sebe 'izbacio' istinu. Ne želim da dođem u situaciju da se odričem nečega što se dogodilo. Hoću da se zna istina", naveo je Kojovića

On je istakao da na takvim mjestima, kakvi su bili ovi logori, postanu jasni i ljudi i njihova priroda, i da jedan zarobljenim, prepušten sam sebi na milost i nemilost, ima samo dvije mogućnosti - da ostane paralisan ili da počne brzo da razmišlja.

"Naveo sam u knjizi više lijepih primjera od ljudi, a ono ružno ponegdje sam preskakao. Htio sam da se vidi i ko su bili ljudi, ko je uspio da zadrži i ono malo ljudskog u sebi", naveo je Kojović.

promocija knjige (1).jpg

Kojović je zarobljen u junu 1992. godine kao pripadnik Vojske Republike Srpske, a razmijenjen je u avgustu iste godine u Nemetinu.

O knjizi su govorili i profesor Đorđe Dabarčić i Rato Ćuk.

Promociju knjige organizovala je Narodna bilioteka iz našeg grada.