Propast industrijske proizvodnje i dobri uslovi za razvoj poljoprivrede pretvorili su Ljubinje u lokalnu zajednicu prepoznatljivu po uzgoju poljoprivrednih kultura.

navodnjavanje.jpg
 
Kako bi unaprijedila razvoj poljoprivrede, ova opština prošle godine počela je izgradnju vještačke akumulacije koja će navodnjavati veliki dio plodnog Ljubinjskog polja. Radove na ovom projektu, jednom od najvećih u posljednjih 15 godina u ovoj opštini, posjetio je i resorni ministar Boris Pašalić.

Vještačka akumulacija koja će navodnjavati čitavo Gornje polje, za Ljubinjce značiće život, s obzirom na to da u ovoj opštini skoro da nema porodice koja se ne bavi poljoprivredom. Značaj akumulacije je ogroman, jer bez sistema za navodnjavanje, tvrde poljoprivrednici, teško je postići dobre prinose i kvalitet.

Pero Turanjanin kaže da ima oko 16 dunuma voćnjaka i pet dunuma pod pšenicom, za koje mu je potrebna voda, kao i da je  voda sa vodovoda skupa.

Načelnik Ljubinja Darko Krunić podsjeća da su nekada za ovu opštinu bile veoma značajne metalna i tekstilna industrije, a sada je stanovništvo mahom okrenuto poljoprivredi. Da bi mogli da žive od poljoprivredne proizvodnje neophodna im je  ova akomulacija, naglasio je Krunić.

Projekat izgradnje vještačke akumulacije, čiji je kapacitet oko 250.000 kubika vode, koštao je 2,7 miliona maraka. Osim lokalne zajednice, sredstva za izgradnju obezbijedile su Vlada Republike Srpske i Svjetska banka.

Ministar Pašalić je naveo da se budućom akumulacijom stvaraju uslovi za navodnjavanje oko 280 hektara, a korist za poljoprivrednike biće višestruka i doprinijeće većim prinosima.

S obzirom na to, da na svojoj teritoriji opština Ljubinje nema nijedno izvorište, nisu bili rijetki slučajevi da su poljoprivrednici na iznajmljenom zemljištu sadili kulture u 25 kilometara udaljenom Popovom polju.

Radovi na izgradnji vještačkog jezera koje će doprinijeti boljem navodnjavanju Ljubinjskog polja, počeli su prošle godine, a trebalo bi da bude završeni do proljeća naredne.