Načelnik trebinjskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro rekao je Srni da su počele pripreme za uvođenje selektivnog prikupljanja otpada u Trebinju - izliveno je 96 podloga na lokacijama na kojima će biti postavljeni kontejneri, postavljeno 60 kaveza sa ogradom, te pet potpuno zatvorenih kaveza.

kontejneri-trebinje-3.jpg

"Selekcija otpada se redovno vrši ispred tri osnovne škole, gdje se odvajaju papir i plastika, dok privredni subjekti odvojeno prikupljaju papir i karton. Tokom 2020. godine planirano je uvođenje selektivnog prikupljanja otpada u dvije frakcije /suva i mokra/, u širem centru grada", naveo je Čvoro.

Direktor Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" u Trebinju Stevan Bekan rekao je Srni da je selektivno razdvajanje otpada ekonomično, budući da je riječ o sirovinama, kao i da doprinosi smanjenju količina otpada u gradu, ali i na deponiji, čime se produžava njen vijek.

Bekan je napomenuo da je važan aspekt ove aktivnosti podizanje svijesti kod mladih i djece o važnosti razdvajanja otpada, sa jednim krajnjim ciljem - da grad bude čistiji.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u opštini Bileća Radenko Popara rekao je Srni da su, za sada, u toj lokalnoj zajednici ispred Osnovne škole "Petar Drugi Petrović Njegoš" postavljene kante za razdvajanje otpada.

Popara je istakao da će na proljeće biti napravljen plan da i u Bileći budu određene lokacije i postavljeni kavezi za razdvajanje otpada.