Austrijski pisac Peter Handke, koji je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, izjavio je da više voli anonimne poruke mržnje, nego pitanja novinara o njegovoj podršci bivšem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Petar handke.jpg

Handke je novinarima u Stokholum, gdje će mu sljedeće sedmice biti uručena nagrada, rekao da želi da zahvali čitaocima za podršku, ali je odbio da odgovara na pitanja o bivšoj Jugoslaviji.

Nobelovac je istakao da je jednom primio anonimno pismo u kojem se nalazio toalet papir sa, kako je nazvao, "nekom vrstom kaligrafije izmeta", ali i naglasio da mu je čak i takva poruka mržnje draža od "praznih i neznalačkih pitanja novinara", kao što je da li prihvata da se u Srebrenici dogodio "genocid".

"Ne želim da odgovorim ni na jedno od vaših pitanja", rekao je Handke novinarima.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Handkeu naišla je na kritike dijela javnosti na Zapadu i Balkanu zbog navodne podrške koju je austrijski pisac pružao Miloševiću tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina.

Handke je održao govor na Miloševićevoj sahrani 2006. godine.

U Stokholmu je planirano održavanje protesta u utorak, 10. decembra, kada bi švedski kralj Karl Gustav trebalo da uruči nagradu austrijskom piscu.

Handke je 1996. godine napisao esej pod nazivom "Pravda za Srbiju". U međuvremenu, on je doveo u sumnju takozvani "genocid" u Srebrenici, a za opsadu Sarajeva, za koju su optuženi Srbi, rekao je da su je inscenirali muslimani u BiH.