Uručenjem zahvalnica dugogodišnjim volonterima Crvenog krsta i predstavnicima duštvene zajednice koji su podržali rad organizacije danas je u trebinjskom Crvenom krstu obilježen Međunarodni dan volontera.

crveni krst trebinje.jpg

Predsjednik Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje Miodrag Batinić rekao je novinarima da je zadovoljan odzivom volontera u Trebinju, istakavši da je ova organizacija uvijek tu da pomogne kada je to najneophodnije.

On je podsjetio na brojne tradicionalne aktivnosti koje Crveni krst provodi, od pružanja prve pomoći, prevencije bolesti do dobrovoljnog davalaštva krvi čiji je Crveni krst dugo gdina bio nosilac i osnivač.

"Sam program i poziv volontera je značajan u smislu da svakog od nas popravlja i čini boljim ljudima", istakao je Batinić.

Direktor Centra za informisanje u Trebinju Manojlo Ćuk rekao je da su volonteri uvijek bili tu u momentima kada je bilo najteže, da su u momentima teških kriza kao što su poplave ili epidemije volonteri pokušavali da pomognu ljudima da se ljudi osjećaju sigurno u svojim nevoljama.

"Crveni krst u Trebinju je dugo godina bio primjer u čitavoj republici kako se rad humanosti ogleda u našoj zajednici. Taj aktivizam je pokazao dobru volju i dobre namjere da se omasovi i da se što bolje radi u nivou humanog rada", rekao je Ćuk.

Nevena Ninković koja je dvije godine volonter Crvenog krsta rekla je da joj je bilo zanimljivo da nauči pružanje prve pomoći, te da je druženje lijepo.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.