Predivan, sunčan dan dočekao je danas vjernike u manastiru Zavala koji danas proslavlja krsnu slavu - Vavedenje Presvete Bogorodice.

krsna slava manastira zavala 2019 (6).JPG

Vjernici su se sabrali sa svih strana Hercegovine i Crne Gore u manastir gdje je prve korake u službi Bogu napravio Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški.

Svetu liturgiju služio je arhimandrit Stefan Ponjarac iz Oksforda iz Engleske i otac Vasilije-iguman manastira Zavala uz sasluženje monaha zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije.

U prigodnoj besjedi jeromonah Stefan rekao je da veliki broj manastira u kojima su monasi posvećeni Svetoj Bogorodici, a kao primjere naveo je manastir Dobrićevo, glavnu crkvu Hilandara, crkvu u Ostrogu u kojoj je kivot sa moštima Svetog Vasilija...

"One nisu posvećene zato što je to neko htio, nego zato što je Božijom promisli Majka Božija izabrala da bude pokrovitelj monaha, monahinja, onih koji su izabrali njen put na koji je ona dovedena da služi Gospodu u jevrejskom hramu. Tako i mi kao što je Bogorodica otvorila svoje srce i u svoju utrobu smjestila Hrista i mi njenim primjerom treba da budemo poučeni i otvorimo svoja srca za Hrista gospoda", rekao je arhimandrit Stefan.

krsna slava manastira zavala 2019 (4).JPG

Otac Vasilije zahvalio se svima koji pomažu manastir na obodu Popovog polja na različite načine.

"Hvala Vam što pomažete ovu svetinju. Ima onih koji neprestano pomažu, ali i onih koji neprestano dolaze i mole. Trebamo pomagati jedne druge jer uz pravoslavlje ide sabornost", rekao je otac Vasilije.

Prema riječima Obrada Koraća čija je starina iz Zavale, a koji sada živi u Trebinju, manastir u Zavali je uvijek bio pokretač povratka ljudi u Popovo polje.

krsna slava manastira zavala 2019 (3).JPG

"Da nije manastira ne znam da li bi iko živio sada u ovom kraju. Polako se život organizuje prema svojim mogućnostima i potrebama tako da i ja razmišljam da više vremena provedem u Zavali. Razmišljam o farmi, a imam vinograd i pčele te ima načina da se živi i radi", rekao je Korać.

Nakon Svete liturgije priređena je trpeza ljubavi.

krsna slava manastira zavala 2019 (2).JPG

krsna slava manastira zavala 2019 (1).JPG

krsna slava manastira zavala 2019 (5).JPG