Veliki broj porodica osoba sa invaliditetom na području istočne Hercegovine živi isključivo od socijalne pomoći i u neprihvatljivim životnim uslovima, poručeno je na sastanku predstavnika svih udruženja osoba sa invaliditetom sa područja Hercegovine, koji je danas održan u Trebinju.

dan osoba sa invaliditetom.jpg

Na sastanku, koji je održan povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, promovisana su prava invalida i ukazano je na probleme sa kojima se ova populacija svakodnevno suočava.

„Invalidna lica su umjetnici u preživljavanju. Imamo mnogo problema, u kakvim teškim uslovima žive ljudi i nemaju nikakvu mogućnost da te uslove poprave. Mi očekujemo da će država naći razumijevanja i razgovarati sa predstavnicima svih udruženja sa područja naše regije“, rekao je predsjednik Saveza za koordinaciju svih udruženja osoba sa invaliditetom sa područja istočne Hercegovine Branimir Tamindžija.

Predsjednik Udruženja amputiraca Trebinje Miroslav Andrić, koje je organizator današnjeg skupa, istakao je da imaju odličnu saradnju sa gradskom upravom.

„Grad Trebinje je dosta toga uradio na poboljšanju položaja invalida, počevši od arhitektonskih barijera pa nadalje. Nismo zadovoljni brojem parking mjesta u gradu i što se to ne poštuje“, naveo je Andrić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da gradska uprava pomaže osobama sa invaliditetom te da će se truditi da u narednoj godini povećaju grant za ovu populaciju.

 U istočnoj Hercegovini postoji  11 registrovanih udruženja osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je ustanovljen 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da ovaj dan obilježavaju s ciljem da se omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.