U Muzeju Hercegovine održana je promocija romana "Generalisimus Suvorov", autora Leontija Rakovskog.

Suvorov knjiga.jpg

Ovo je romansirana biografija jednog od najvećih svjetskih vojskovođa i nacionalnog heroja Rusije koja je napisana 1941. godine.

Vojnu karijeru je započeo kao potporučnik, a završio kao generalisimus i trostruki feldmaršal - Ruske imperije, Austrijskog carstva i Kraljevstva Sardinije.

Profesor ruskog jezika i književnosti, novinar i prevodilac knjige Vladimir Krčkovski je rekao da je knjigu dobio na poklon i da mu se u prvi mah dopala.

Na prevodu je radio pet godina.

"Aleksandar Vasiljevič Suvorov je znamenita ruska ličnost koji je ratovao sa Turcima, a poslije i sa Francuzima. Ovo je priča o patriotizmu, hrabosti, inteligenciji, humanosti i pozitivnim ljudskim osobinama. U Rusiji se o Suvorovu uči od malih nogu i svi znaju o njemu. Jedan od novinara je napisao da mi u srpskim zemljama nakon 220 godina od njegove smrti po prvi put upoznajemo ko je bio Suvorov i u tome je veliki značaj ovog romana", istakao je Krčkovski.

Na srpski jezik je preveden i roman Leontija Rakovskog o Mihailu Kutuzovu koji je zajedno sa generalom Mihailom Andrejevićem Miloradovićem bio prvi saradnik Suvorovu.

Ispred Udruženja književnika Republike Srpske/Podružnice u Trebinju prof. dr Radoslav Milošević je rekao da je Petar Petrović Njegoš Suvorova svrstao među osam najznačajnijih ličnosti toga vremena.

"On je na taj način bio uzor i novim naraštajima. Zato smo mi iz naše Podružnice u Trebinju skrenuli pažnju na vojskovođu koji je, prema brižljivo zabilježenim podacima, vodio 62 bitke, a nijednu nije izgubio", istakao je Milošević.

Herojstvo i vojno znanje Suvorova doprinijeli su ogromnom ugledu, časti i slavi ruske države. Izdavač romana na srpskom jeziku je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, a organizator promocije je Udruženje književnika Republike Srpske/Podružnica Trebinje.