Svima nam je jasno da hrana koju unosimo u organizam direktno utiče i na izgled naše kože. Ako imate naviku da jedete masnu i prerađenu hradu, prepunu vještačkih boja i aditiva - logično je da vaša koža ne može izgledati savršeno koliko god je njegovali spolja. 

hrana za kozu.jpg

U nastavku potražite savete i pravila za izbalansiranu ishranu koja će pomoći vašoj koži da izgleda bolje i bude zdravija.

Svako ima omiljenu kremu za lice ili tretman, ali lijepa koža najviše zavisi od hrane iznutra. Čelije neprestano izumiru, a kako bi ih tijelo zamijenilo novim neophodno je neprestano snabdijevanje ključnim hranljivim materijama koje su od suštinskog značaja za podržavanje ovog brzog rasta. Jedite pravilan balans namirnica i nahranićete kožu vitalnim hranljivim materijama koje su joj potrebne da bi ostala meka, elastična i bez mrlja.

Tretirajte svoju kožu ljubazno i optimizirajte ishranu jedući voće i povrće bogato antioksidansima, zdrave masnoće iz masne ribe i orašastih plodova i raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Ovo bi trebalo da daje optimalne nivoe hranljivih sastojaka koji su od presudnog značaja za blistavu kožu, uključujući beta karoten, vitamine C i E, cink i selen.

Evo nekih pravila koja će vam pomoći.

1. Optimalan unos voća i povrća

Voće i povrće sadrži snažne antioksidanse koji pomažu u zaštiti kože od ćelijskog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Slobodni radikali, pušenje, zagađenje vazduha i sunčeva svjetlost mogu prouzrokovati razna oštećenja kože.

Jedite raznobojno voće i povrće i ciljajte na najmanje pet porcija dnevno. Ovo ne znači da svaki obrok treba da bude baziran samo na ovim namirnicama, već da uz svaki obrok jedete salatu, a za užinu birate voće i hranljive sokove.

Betakaroten, koji se nalazi u šargarepi, slatkom krompiru i tikvici, kao i lutein, koji se nalazi u kelju, papaji i spanaću, snažni su antioksidanti, važni za normalan razvoj ćelija kože i zdrav ton kože.

2. Obavezan unos vitamina C

Vitamin C je takođe super antioksidans. Potreban je za podršku i pravilan rad imunog sistema, ali takođe kožu čini blistavijom i ljepšom.

Najbolji izvori su crna ribizla, borovnice, brokoli, kivi, narandže, papaja, jagode i slatki krompir.

Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena u koži, a znamo koliko je ovaj proces bitan, i jedan od ključnih koji su zaduženi za elastičnost i zdravlje kože.

3. Optimalan unos selena

Selen je takođe moćan antioksidans. Djeluje zajedno sa drugim antioksidansima kao što su vitamini E i C i od suštinskog je značaja za podršku imunološkom sistemu.

Studije sugerišu da ishrana bogata selenom može pomoći u zaštiti od raka kože, oštećenja od sunca i starenja.

Jedan od načina da pojačate unos jeste da jedete brazilske orahe. Samo četiri oraha obezbijediće preporučenu dnevnu količinu. Ostali dobri izvori su riba, školjke, jaja, pšenica, paradajz i brokoli.

4. Optimalan unos vitamina E

Vitamin E štiti kožu od oksidativnih (ćelijskih) oštećenja i podržava zdrav rast kože. Hrana sa visokim sadržajem vitamina E uključuje najprije badem, a zatim avokado, lješnike, hladno cijeđeno suncokretovo i kukuruzno ulje.

5. Unos namirnica bogatih fitoestrogenom

Fitoestrogeni su prirodne hemikalije koje se nalaze u biljnoj hrani (fito iz grčke riječi za biljku). Imaju sličnu strukturu kao i ženski polni hormon estrogen i otkriveno je da pomažu u održavanju ravnoteže naših prirodnih hormona.

Postoje različite vrste, neke se nalaze u proizvodima soje (izoflavoni) kao što je tofu, dok se druge nalaze u vlaknima integralnih žitarica, voća, povrća i lanenog sjemena.

Uključite soju bogatu fitoestrogenom, integralne žitarice, voće i povrće kao dio uravnotežene ishrane i znajte da će vaša koža sigurno izgledati bolje i a starenje će se usporiti.

Jednom kada promijenite svoju ishranu, ne očekujte čudo preko noći. Potrebno je šest nedjelja da se nova koža pojavi na površini, tako da će za vidljive koristi od promjene ishrane trebatii upravo ovoliko. A nakon šest mjeseci će stanje kože biti mnogo bolje!