U trebinjskoj Narodnoj biblioteci predstavljena je knjiga "Ratna trilogija" publiciste, novinara i književnika Nebojše Jevrića, čije su se priče i tekstovi tokom proteklog rata čitali u beogradskoj "Dugi".

Ratna trilogija nebojsa jevric1.jpg

U ovoj knjizi objedio je svoja tri romana "Srpski rulet", "Heroj na magarcu putuje u Hag" i "Kokošinji rat", kojim je zajednička tema rat u bivšoj Jugoslaviji.

"Srpski rulet" prva knjiga iz ove trilogije govori o njegovom putu ratnog reportera od 1991. do 1995., koji je počeo na ratištu u Slavoniji.

Prema njegovim riječima, tu je nastala njegova prva ratna fotografija. Ta fotografija je obišla svijet i tek tada je saznao da se ratna fotografija može dobro prodati.

Iz Slavonije nije otišao zbog neprijateljske vojske već komaraca. Ratna dešavanja vodila su ga dalje preko Gospića, Like, Dalmacije, Dubrovnika i Hercegovine do Sarajeva u kome je ostao četiri godine, sve do potpisivanja sporazuma u Dejtonu.

Sva ratišta su bila teška na svoj način, ali prema njegovim riječima najteže je bilo u Sarajevu jer se ono nije moglo porediti ni sa jednim. Tu su linije fronta išle i po sredini zgrade kao u Beogradskoj ulici na Grbavici.

Drugi dio trilogije "Heroj na magarcu putuje u Hag" govori o događaju koji je novinarska podvala vijeka. On je jedne noći u kafani američkom novinaru i saradniku CIA ispričao da je najveći silovatelj muslimanki bio Gruban Malić iz Bijelog Polja. Taj novinar ne znajući da se radi o književnom junaku iz romana "Heroj na magarcu" Miodraga Bulatovića odmah je prenio to svojim nadređenim.

"Sutradan je odmah izašla potjernica koja je obišla svijet i na 23. mjestu bio je Gruban Malić i tako se književni junak našao na potjernicama. Bulatovićev roman je preveden na dvadesetak jezika i bilo je lako provjeriti da je u pitanju književni lik. To je isto kao kada biste Don Kihota prijavili za ratne zločine u Španiji. Tada je pukla bruka", govori sa osmijehom na licu Jevrić o nesuđenom dobitniku Pulicerove nagrade i honorarnom saradniku CIA.

Ratna trilogija nebojsa jevric2.jpg

Treći dio trilogije "Kokošinji rat" govori o dešavanjima na Kosovu i Metohiji do Kumanovskog sporazuma.

Mnogi ga pitaju zašto je lagodan život u Beogradu i pisanje priča zamijenio sa neizvjesnišću koje donosi ratište.

"Pisao sam cijelog života priče i kada su junaci iz mojih priča otišli na ratište i ja sam morao. Nesrećan sam što sam bio usamljen na tom putu jer mi se preko Drine nisu pridružile druge kolege. Nisam mogao nikada da razumijem čovjeka koji vidi na ulici da mu tuku majku, a onda počne sa majkom da se objašnjava šta je ona skrivila. Bilo bi me stid da nisam otišao", kategoričan je Jevrić.

Na ovom putu kojeg je pisac izabrao nije lako. Tu je mnogo prepreka, a svojim perom nije zapisao ni mali dio onoga što je vidio i doživio. Priča mu je uvijek na prvom mjestu i daleko važnija od samog života. A da je to tako potvrđuju i njegove riječi.

"Da znam da negdje na Mon Blanu u kolibi sjedi neki djed koji će mi ispričati onu najvažniju priču za kojom svaki pisac cijelog života traga, ne bi mi bilo teško da idem tamo bez obzira na sve", jasan je Jevrić.

Predstavljanje Ratne trilogije organizovala je Gradska boračka organizacija.