U Muzeju Hercegovine održana je promocija reprint izdanja knjige Opšti list-Tvrdoško-savinski pomenik.

Opsti list tvrdosko savinski2.jpg

Tvrdoško savinski opšti list predstavlja knjigu iz XVII vijeka koju su trebinjski kaluđeri, nakon razaranja Tvrdoša od strane Mlečana, donijeli sa sobom u Savinu i nastavili u novoj sredini sa upisivanjem priložnika u Boki.

Tvrdoško-savinski opštak na 250 stranica sadrži oko 3.700 imena, čuva imena šest arhijereja, 20 mitropolita, osam arhiepiskopa, pet kraljeva, carice Jelene, oba cara i Svetog Simeona Mirotočivog, te imena članova porodica koje su darivale crkve i manastire.

Ženskih imena je 1.083, a još su tu su i imena 370 monaha i 50 monahinja.

Ovo izdanje je na jednoj strani fototipsko, a na drugoj je paralelni prepis savremenom srpskom ćirilicom.

Jedan od priređivača izdanja Goran Komar kaže da se u ovoj knjizi može vidjeti i da su dva sveta bratstva iz manastira Tvrdoš i Savina doživljavali kao jedan.

“To možemo dokazati I ponuditi arhivske dokaze jer u Hercegnovskom i arhivu manastira Savina ima niz dokumenata koji predstavljaju obraćanje savinskih igumana koji su izvjesno Trebinjci-Avramovići mletačkim vlastodržcima. Sve to zvanično ide do četvrte decenije 18. vijeka kada se određuju kao arhimandriti manastira Trebinja. Ja mislim da u istoriji srpske crkve ne postoji sličan primjer”, rekao je Komar.

Opsti list tvrdosko savinski1.jpg

 Ovo je posljednji sačuvani Opšti list iz doline Trebišnjice, a bilo ih je pet. Nema trebinjskog sela koje nije pomenuto, kao ni sela iz opštine Herceg-Novi.

Za razliku od Trebinja gdje bi se svako selo prepoznalo, drugačija je situacija u Herceg Novom jer se tu spominje više sela nego što je danas.

Mitropolit crnogorsko-peimorski Amfilohije je naglasio da je pomenik u crkvi od njenih početaka, te da je sama crkva Hristova, u stvari, pomenik i sjećanje u prvom redu na Gospoda I istoriju spasenja čovječanstva.

“Posebno se zapisuju oni koji su dali sebe i svoje priloge crkvi Božijoj. Pomenik nam je i svjedočanstvo o zanimljivim i danas neobičnim imenima koje su nosili naši preci", kazao je mitropolit.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije je pohvalio trud, napore i upornost i priređivača i izdavača.

Na promociji su večeras bili i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i gradonačelnici dva susjedna grada Herceg Novog Stevan Katić i Trebinja Miko Ćurić.

Izdavači i priređivači ovog izdanja su Zadužbina “Knez Miroslav Humski” Trebinje, Srpsko udruženje “Ćirilica”, Društvo za arhive i povjesnicu Hercegnovsku, Herceg Novi i Muzej Hercegovine.

Opsti list tvrdosko savinski3.jpg