Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da dokument Program reformi BiH nije nikakva tajna i da mnogi važni ljudi iz opozicije imaju taj dokument jer im ga je kako kaže on poslao.

milorad dodik.jpg

On je to rekao danas u Banjaluci na skupu pod nazivom Dijaloška platforma: "Uloga obrazovanja u razvoju društvene kohezije".

Dodik je takođe rekao da činjenica da u Evropskoj uniji postoje zemlje koje ne daju saglasnost za njeno proširenje dovodi u pitanje opredjeljenje i politiku Evropske komisije da se nastavi sa tim procesom.

Dodik je istakao da treba sagledati šta znače najave da će biti mijenjane procedure u vezi sa pristupanjem EU.

"Mi te procedure ne donosimo, niti na njih možemo da utičemo, ali one su još nepoznate. Prijedlog Francuske govori o tome da treba mijenjati brzinu i taj proces učiniti reverzibilnim, što znači da možete da dođete do ulaska u EU i da jedna zemlja kaže morate se vratiti na početak", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, govoreći o tome koja su očekivanja od novog saziva Evropske komisije u pogledu evropske integracije balkanskih zemalja.

Prema njegovim riječima, činjenice ukazuju da danas 16 od 28 zemalja članica EU ne bi moglo da prođe proceduru koju EU zahtijeva od kandidata za članstvo.

"Mi smo došli do kraja tog procesa i prolazimo najžešću i najrigorozniju proceduru. Oni koji su ranije ušli u EU to nisu prolazili i danas ne mogu čak da ispune ono što EU traži od nas", kaže Dodik.

On je dodao da BiH treba da nastavi evropske integracije, ali da bi bilo dobro da bude analizirano koliko je to korisno i da kretanje na tom putu prilagodi svojim potrebama, a ne samo projekcijama i planovima koje joj nameću sa strane.

"Zalažem se za to da Republika Srpska, Federacija BiH i zajednički nivo razviju kapacitete koji će više računa voditi o nama. Moraćemo da se više osposobimo za dijalog", rekao je Dodik.

On je ocijenio da će nova administracija EU biti suočena sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima i da će Bregzit biti glavna tema prvih godina rada nove Evropske komisije.