Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava svakog 1. decembra. Zbog značaja pravovremenog otkrivanja infekcije HIV-om, AQUALAB LABORATORIJE daće svoj doprinos u promovisanju značaja HIV infekcije, sa ciljem pružanja podrške i razumijevanja za ljude koji žive sa HIV-om ili sidom  i briga i posvećenost borbi protiv HIV/AIDS-a.

hiv.jpg

Humani imunodeficijentni virus(HIV), izolovan iz primata lentavirusa, je etiološki agens AIDS-a. Bolest je prvi put opisana 1981. godine,a virus HIV-1 je izolovan prvi put 1983. godine. Za razliku od drugih virusa, humani organizam ne može u potpunosti da eliminiše ovaj virus, čak i uz adekvatnu terapiju.

HIV napada imuni sistem čovjeka; target su CD4+ ćelije (T ćelije), koje pomažu imunom sistemu da se odbrani od infekcija. Kod osoba koje nisu podvrgnute terapiji, HIV smanjuje broj ovih CD4 ćelija, čime organizam postaje osjetljiv na nove infekcije.

Faze HIV infekcije su:

1. Faza 1-akutna HIV infekcija

Nakon 2-4 nedjelje od HIV infekcije, osobe mogu da imaju simptome slične gripu, koje traju nekoliko nedjelja. U ovoj fazi infekcije u tijelu inficirane osobe se nalaze velike količine virusa i zato su ove osobe vrlo zarazne. U ovoj fazi bolesti su vrlo značajni testovi četvrte generacije antigen/anitelo, ili čak i potvrdni testovi koji se zasnivaju na određivanju nukleinskih kiselina.

2. Faza 2-klinička latencija( HIV inaktivacija)

Ova faza se često naziva i asimptomatska HIV infekcija ili hronična HIV infekcija.Tokom ove faze virus je i dalje aktivan, ali se reprodukuje u malim količinama, osobe mogu da budu bez ikakvih simptoma bolesti. Važno je istaći da i tokom ove faze infekcije osobe su i dalje zarazne. Na kraju ove faze, količina virusnih čestica se povećava, a CD4+ ćelije se smanjuju.

3. Faza 3-SIDA(AIDS)

Sida je najteža faza HIV infekcije. Osobe u ovoj fazi imaju totalno oslabljen imuni sistem, te su sklone velikom broju oportunističkih infekcija.

Period između primarne infekcije i progresije u klinički oblik bolesti je oko 10 godina. Kod osoba koje se ne liječe, smrt nastupa nakon dvije godine od pojave prvih kliničkih simptoma.

HIV infekcija se ne prenosi vazduhom, vodom, salivom, suzama, znojem, insektima, kućnim ljubimcima, korišćenjem istog kupatila, rukovanjem ili grljenjem.

samo pojedine tjelesne tečnosti mogu imati značaja u prenošenju HIV infekcije i to: krv, sjemena tečnost, rektalne i vaginalne tečnosti kao i majčino mlijeko.

Trenutno ne postoji terapija koja dovodi do potpunog ozdravljenja, ali  uz odgovarajuću medicinsku pomoć bolest može da bude pod kontrolom. Lijekovi koji se koriste u terapiji HIV  infekcije se zovu antiretroviralni. Ukoliko se koriste na propisan način i svakodnevno, ovi lijekovi mogu da produže životni vijek oboljele osobe. Prije upotrebe antiretroviralne terapije osobe zaražene HIV-om su za svega  nekoliko godina ulazile u najteži stadijum infekcije HIV-om i obolijevale od AIDS-a.

Danas, zahvaljujući boljoj terapiji, ljudi sa HIV infekcijom žive duže i kvalitetnije. Ove osobe imaju šansu da planiraju porodicu i da imaju zdravo potomstvo. Zato je značajno pravovremeno testiranje svih rizičnih osoba.

1.12.2019. godine, u svim AQUALAB Plus LABORATORIJAMA možete se BESPLATNO TESTIRATI NA HIV!