Centralna izborna komisija BiH objavila je ažurirane podatke o imovinskom stanju izabranih zvaničnika

predsjednistvo bih.jpg

To znači da su od danas dostupni podaci o imovinskom stanju izabranih zvaničnika na Opštim izborima 2018. godine, a do danas su na stranici CIK-a bili dostupni samo podaci izabranih zvaničnika na opštim izborima 2014. godine i Lokalnim izborima 2016. godine.

"Ovoj objavi podataka na veb stranici Centralne izborne komisije BiH prethodio je posao unosa podataka, provjere unesenih podataka i generisanje podataka po nivoima vlasti. Imajući u vidu kontinuirani proces prestanka/dodjele zamjenskih mandata, u narednom periodu će po prispjeću, podaci o imovinskom stanju izabranih zvaničnika biti ažurirani", naveli su u CIK-u i naglasili da ova institucija nije odgovorna za tačnost podataka.

Prema ažuriranim podacima objavljeno je imovinsko stanje najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine - članova Predsjedništva, poslanika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH i FBiH, poslanika u Narodnoj skupštini RS, predsjednika i potpredsjednika RS, Vijeća naroda Srpske, te poslanika u skupštinama kantona FBIH.

Tako se u ovim podacima navodi da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imao prihode po raznim osnovama u iznosu od 241.074,07 KM. U podacima se navodi da Dodik na svoje ime ima imovinu vrijednu 2.143.043,58 KM, ali i rashode i druge obaveze u iznosu od 897.481,00 KM.

Kada je u pitanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u podacima se navodi da je imao prihode po raznim osnovama u iznosu od 59.330,00 KM. Procijenjena vrijednost imovine na Komšićevo ime iznosi 140 hiljada KM, dok predsjedavajući Predsjedništva ima rashode i druge obaveze u iznosu od 119.100,00 KM.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović je po ovim podacima imao prihode od 74.203,32 KM, a imovina koja je upisana na njegovo ime procijenjena je na 319.257,37 KM. Međutim, u ovim podacima se navodi da Džaferović ima stanove u suvlasništvu sa suprugom, a da se navedena procijenjena vrijednost odnosi na cijele nekretnine. Džaferović prema ovim podacima nema rashoda i drugih obaveza.

U podacima o imovinskom stanju navodi se i imovina supružnika izabranih zvaničnika.