Konferencija pod nazivom  „Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu“, čije je održavanje najavljeno za danas na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, ipak nije održana u Kampusu. Skup je naprasno i u posljednjem trenutku preseljen u Hotel Bosna, zbog, kako saznaje Srpskainfo, pritisaka iz Rektorata.

sjednica.jpg

Kako nam je potvrdilo nekoliko sagovornika uključenih u organizaciju, nezvanično, ali sasvim jasno i nedvosmisleno mladom dekanu Filozofskog fakulteta Srđanu Dušaniću je poručenio da za skup u kojem učestvuje Ozren Perduv, jedan od lidera grupe “Pravda za Davida”, nema mjesta na Univerzitetu.

Kako su i potvrdili naši izvori, Dušaniću je, navodno, veče uoči već zakazanog skupa “savjetovano” da konferenciju odloži,  a akademski oci su, navodno, bili zabrinuti, jer bi Perduv i aktivisti “Pravde za Davida” mogli u Kampusu “napraviti performans”, možda čak i proteste, kojima bi pokušali da “preuzmu institucije”.

– Namjera je očigledno bila da se skup minira, ili da se organizatori primoraju da otkažu učešće Perduvu. I jedno i drugo bi bilo pravi skandal, ali srećom organizatori su bili prisebni i na vrijeme obezbjedili alternativu – kaže sagovornik Srpskainfo.

O ovom rašomonu, koji se već danima prepričava po Banjaluci i društvenim mrežama, i koji je u kuloraima već prozvan “Nečastivi na Filozofskom fakultetu”, po ugledu na kultnu dramu Ive Brešana, Univerzitet se do sada nije oglašavao. Tek na pitanje novinara Srpskainfo, iz Rektorata su su kratko odgovorili da “Univerzitet i Filozofski fakultet nisu dobili zvaničan zahtjev za održavanje konferencije”.

– Najoštrije demantujemo navode da je dekan Filozofskog fakulteta profesor dr Srđan Dušanić bio pod pritisokom da otkaže konferenciju – poručili su iz Rektorata.

Milica Pralica, liderka UG “Oštra nula” i jedna od organizatorki konferencije, ima drugačije informacije.

– Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili i iz Rektorata i sa Filozofskog fakulteta, na dekana je vršen pritisak da otkaže konferenciju zbog učešća Ozrena Perduva, aktiviste grupe Pravda za Davida. Iz tog razloga konferencija se ne održava na Univerzitetu, nego u hotelu. Još nemamo zvaničnu potvrdu sa Filozofskog fakulteta, ali ukoliko se pokaže da su naša saznanja tačna, jasno je da je u Republici Srpskoj ograničena sloboda akademskog i javnog djelovanja, a da su ljudska prava samo „mrtvo slovo“ na papiru – rekla je Pralica za Srpskainfo.