Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Nevesinju da će Vlada Republike Srpske danas uplatiti 100.000 KM za urgentnu sanaciju objekata oštećenih u zemljotresu koji je pogodio ovu opštinu.

dodik nevesinje.jpg

"Došao sam da podržim ljude u Nevesinju i pošaljem poruku da smo uz njih. Nakon procjene štete, sješćemo i dogovoriti šta treba. To ne možemo uraditi danas, jer nemamo procjene. Doći ćemo do svakog čovjeka koji je pretrpio štetu", rekao je Dodik, koji je u pratnji načelnika Nevesinja Milenka Avdalovića i poslanika Ilije Tamindžije razgovarao sa mještanima i rukovodiocima ustanova.

On je naveo da je posjetio i Muzičku školu u Nevesinju i da će institucije Republike Srpske obezbijediti 300.000 KM da na proljeće počne rekonstrukcija.

Dodik je rekao da se na prirodne katastrofe ne može uticati, ali da je probleme i štetu lakše prebroditi zajedničkim snagama, te poručio da su Vlada i institucije Republike Srpske uz narod Nevesinja.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović naglasio je da će uz pomoć Vlade Republike Srpske biti sanirani svi školski objekti u ovoj opštini.

On je rekao da se danas u ovoj opštini sanira šteta.

"Imamo nekoliko ekipa na terenu zajedno sa Civilnom zaštitom, `Elektrodistribucijom`, vatrogasnom jedinicom i nadam se da ćemo do sutra završiti sa sanacijom urgentne štete", naveo je Avdalović.

On je dodao da su pregledani svi školski objekti i konstatovano da su bezbjedni za izvođenje nastave.

"Mislim da će Štab za vanredne situacije danas predložiti da se ide u redovnu nastavu", rekao je Avdalović.

Zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihterove skale sa epicentrom 11 kilometara od Nevesinja pogodio je ovo područje juče u 10.20 časova. Povrijeđenih nije bilo, ali je pričinjena veća materijalna šteta na objektima.