Srpski akademici i ekonomisti obilježili su stogodišnjicu rođenja dobro nam znanog Deda Avrama - čoveka koji je preko noći izjednačio dinar sa njemačkom markom i zaustavio jednu od najvećih hiperinflacija u istoriji svijeta. Januara 1994. mjesečna inflacija bila je 313 miliona odsto, a zemlja na ivici kraha.

deda avram.jpg

Bili smo milijarderi po nulama na novčanicima, a ništa nismo mogli da kupimo. Štampanje para bez pokrića obezvrijedilo je plate i penzije tokom 40 meseci koliko je trajala hiperinflacija.

"Kod nas se svi problemi rešavaju povećavanjem države a ne smanjivanjem države. Kome god šta padne na pamet - od farbanja kule Nebojše, do kulture, marketinških centara do poluiskorišćenih zgrada, bruka jedna sve zajedno", rekao je svojevremeno Dragoslav Avramović, guverner NBS od 1994. do 1996. godine.

Krajem januara 1994. počela je primena Avramovićevog programa stabilizacije i uvođen je novi dinar ubrzo nazvan "Avram".

"Avramović je izvukao jednu ključnu liniju, ključnu preporuku, a to je bilo – fiksirajte kurs dinara i učinite ga konvertibilnim. Ta mera je ekstremnu inflaciju koja se mjesečno mjerila na nekoliko miliona procenata oborila za nedjelju dana na nulu", objašnjava Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog savjeta Srbije.

Novi konvertibilni dinar je zvanično vrijedio jednu njemačku marku. Prve su dobili penzioneri ali kupovna moć nije bila velika.

"Znači dinar nije bio konvertibilan u pravom smislu i takav je bio manje vrijedan. Program je mogao da uspije da smo otklonili deficit i bez spoljne podrške", navodi profesor ekonomije Diana Dragutinović.

Pokretač hiperinflacije treće po obimu u istoriji čovječanstva bio je raspad Jugoslavije, podsjećaju stučnjaci i dodaju da je tvorac same hiperinflacije rimski imepertor Dioklecijan koji je 80 odsto srebra zamijenio kovanicama bez srebra, pa je ljudima za pogaču umjesto jednog novčića bila potrebna kesa novih para.

"On je izdao dekret da će da izvrši smrtnu kaznu svima koji ne poštuju cijene koje će on da fiksira. Desilo se samo to da su svi trgovci pobjegli iz Rima", navodi profesor Ekonomskog fakulteta Danica Popović.

Ekonomisti tvrde da je najbolja brana protiv hiperinflacije nezavisna Narodna banka, uz podsjećanje da je Deda Avram u Skupštini, kada je smijenjen sa funkcije guvernera, rekao: "Neću da štampam pare".