Nacrtom trebinjskog budžeta za 2020. godinu predviđena su sredstva u visini od čak 32.390.000 KM, od kojih će u kapitalne investicije biti utrošeno oko osam i po miliona KM, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

skupstina grada 2019.jpg

Ćurić je istakao da je riječ o nacrtu kojim se nastavlja kontinuitet kapitalnih investicija i prati njihov srednjoročni plan, zbog čega se i u 2020. može očekivati značajan broj gradilišta na području cijelog grada.

"Biće održane i javne rasprave, a svi konstruktivni prijedlozi i sugestije su dobrodošli", naveo je Ćurić.

On je istakao da će u narednoj godini, pored ostalih, biti realizovane investicije poput izgradnje ulica "S1" i "S2" čija je vrijednost 560.000 KM, za nastavak radova na izgradnji Duhovnog centra u Mrkonjićima planirano je 900.000 KM, za oborinsku i fekalnu kanalizaciju 125.000 KM, za sportsku infrastrukturu 613.000 KM, za ulicu u Sjevernom logoru 400.000 KM. 

"Za novu javnu rasvjetu planirali smo 156.000 KM, za ruralna i gradska područja 1.150.000 KM, za pješačke staze 200.000 KM, a za biciklističku stazu 50.000 KM", naveo je Ćurić.

Za novi urbanistički plan planirano je 150.000 KM, a za tehničku dokumentaciju za zapadnu obilaznicu čak 280.000 KM.

Opozicioni odbornici nisu bili zadovoljni nacrtom budžeta, tvrdeći da je riječ o potrošačkom budžetu, u kome je trebalo znatno više izdvojiti za investicije.

Odbornik SDS-a Vidomir Begenišić istakao je da je primjetno da su u nacrtu znatno veća izdvajanja za bruto plate u pojedinim javnim ustanovama kao što su Centar za socijalni rad, Kulturni centar, Turistička organizacija, Dom mladih.

"Nije mi jasno da li ćete u ovim ustanovama povećati plate radnicima ili ćete zaposliti još ljudi!? Nema izdvajanja ni za visokoškolske ustanove, što je nedopustivo", naveo je Begenišić.

On je istakao da je neophodno izdvojiti veća sredstva za infrastrukturu, pa je iz tog razloga, kako je rekao, očigledno riječ o potrošačkom nacrtu budžeta.

Odbornik "Poligrafa" Zoran Anđušić istakao je da je u više navrata upozoravao da se budžet ne planira na najbolji način, što je slučaj i sa nacrtom za 2020. godinu.

"Grad je zadužen za novih 5,5 miliona KM, uz obrazloženje da se neće ostvariti planirana visina koncesione naknade. Međutim, nama po tom osnovu u ovogodišnjem budžetu fali 1,5 miliona KM, a ne 5,5 miliona", naveo je Anđušić.

On je istakao da je u 2019. iz kreditnih sredstva za ivesticije planirano tek 1,5 miliona KM, dok skoro četiri miliona maraka čekaju narednu godinu.

Odbornik PDP-a Lazar Vučković apelovao je na skupštinsku većinu da u prijedlogu budžeta izdvoje više sredstva za funkcionisanje vatrogasnih jedinica na području grada, koje, kako je rekao, nemaju osnovne materijalno-tehničke uslove za nesmetan rad.

Odbornici su danas usvojili i izvještaj o ostvarivanju programa rada Skupštine za period od jula do septembra tekuće godine, odluku o izmjeni zoning plana "Novo Trebinje", odluku o pristupanju izmjeni dijela regulacionog plana "Južni gradski izlaz", te odluku o načinu i uslovima javne prodaje građevinske parcele u svojini grada.