U susret VINOcomu, međunarodnom festvalu vina i kulinarstva koji se tradicionalno održava u zagrebačkom Hotelu Esplanade održana je i osma po redu dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promociji vinske kulture.

radovan vukoje nagrada.jpeg

Najbolja vinarija u oblasti vinskog turizma u BiH i Republici Srpskoj je Podrum "Vukoje 1982" iz Trebinja, koja je, ujedno, i zvanično najbolja vinarija jugoistočne Evrope.

Nagradu je primio direktor ove vinarije Radovan Vukoje.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarijama u vinskom turizmu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

Nagradu Bijeli grozd je 2012. godine uspostavilo udruženje za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promiovisanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma i čiji osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije.

Danas Bijeli grozd pokriva države regije, te se nekoliko mjesec kasnije dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

"Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki nosioci turizma uopšte. S toga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, te im dati podsticaj za nastavak", objašnjava predsjednik udruženja Tomislav Stiplošek.

nagrada vukoje.jpeg