U srijedu, 27. novembra, u trebinjskoj Narodnoj biblioteci, sa početkom u 20.00 časova, održaće se promocija romana Šćepana Aleksića „Čekajući žutu vojsku“.

roman aleksic.jpg

Roman-hronika Čekajući žutu vojsku, napisan u duhu velikog srpskog pisca Iva Andrića u širokom vremenskom rasponu od Karađorđeve bune do posljednjih ratnih dešavanja u 21. vijeku, govori o izgradnji kršle – kasarne u Bileći i njenoj vezi sa sudbinom stanovnika ovog malog hercegovačkog mjesta.

Narativi koji prate same radove na izgradnji oslikavaju živote kako pojedinaca, tako i kolektiva sva tri naroda koja su tu živjela.

Na poznat način, a ipak drukčije i sebi svojstveno, pisac kao pouzdan hroničar svjedoči o surovom ponašanju turskog ugnjetača prema srpskoj raji, ali i o domišljatim i prkosnim odgovorima na različite oblike zuluma.

Osim u turskom vremenu, pisac prati sva srpska stradanja na tom prostoru do savremenog doba – od zločina zloglasnih šuckora nakon Principovih pucnjeva, austrougarskih logora pa kasnije i ustaških u NDH, do političkih presuda i golootočkih stradanja u zajednici južnoslovenskih naroda…

Poetskim jezikom u ovoj velikoj i bogatoj epskoj tvorevini, pisac naglašava da će nemir i vijekovna mržnja u Bileći nestati, prema proročanstvu derviša Šukrije Kusturice, pojavom žutevojske.

Šćepan Aleksić dobitnik je treće nagrade na ovogodišnjem konkursu „Zlatna sova“ za roman „Čekajući žutu vojsku“.