U Manastiru Visoki Dečani danas je obilježena ktitorska slava Sveti kralj Stefan Dečanski, kojoj je prisustvovalo više od dvije hiljade vjernika, a četvorici monaha iz Ostroga kosovska policijska služba nije dozvolila ulazak na Kosovo.

visoki decani.jpg

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su arhiepiskop berlinski i sve Njemačke Ruske zagranične crkve Marko, episkop bihaćko-petrovačkog Sergej i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Episkop Marko u besjedi je izrazio zadovoljstvo što je danas u Visokim Dečanima, čije je bratstvo blagosiljao jer čuvaju “zid koji je zidao Sveti Kralj Stefan Dečanski”.

On je istakao da je zid koji je podigao Sveti Stefan “tvrd, pretvrd” i da niko nikada otkada ovaj manastir postoji nije srušio, te da tako nikakva sila ne treba ni srca hrišćana.

Vladika Marko je okupljenima rekao da je pokajanje najveća vrlina hrišćanstva, koje nije trenutna stvar.

Uz blagoslov i želju da Visoki Dečani opstanu, a sa njima i srpski narod, episkop Marko je poklonio vladici Teodosiju ikonu svetog Aleksandra Minhenskog, kojeg su progonile njemačke vlasti u Hitlerovoj Njemačkoj.

Vjernicima se obratio i vladika Sergej riječima da će snaga molitvene tišine nadjačati sve topove i bombe, sve zveckanje sabljama kojima se ovdje prijeti.

On je dodao i da je Stefan Dečanski zadužio srpski narod i dečanske monahe, iako je bio kralj, a ne monah ili sveštenik. Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su predstavnici KFOR, uglavnom iz slovenačkog i italijanskog kontingenta.