U pozorišnoj sali trebinjskog Kulturnog centra izvedena je predstava “Umišljeni bolesnik” koju je izvelo Kazalište mladih “Korfej” iz Nove Bile.

umisljeni bolesnik.JPG

Ova predstava nastala je po istoimenom tekstu francuskog dramaturga i glumca Žan Baptista Molijera, a u adaptaciji i režiji Anele Križanac.

Klasik svjetske književnosti čije je ovo bilo posljednje djelo govori o pohlepi i sebičluku.

Boljka od koje pati glavni junak Argan ne liječi se lako i prijeti da bude pogubna za cijelu porodicu.

Urnebesna komedija držala je pažnju publike svih 60 minuta, a na kraju predstave gledaoci su glumce pozdravili toplim aplauzom.

Ovo je drugo izvođenje ovog komada (premijera je bila prije deset dana), a način na koji su glumci vladali scenom odavao je utisak kao da se ovaj komad igra godinama.

Prema riječima režisera Anele Križanac, od osnivanja 2006. godine “Korfej” je imao 19 premijera, a od toga 12 za djecu.

“Drago nam je što smo prvi put došli u Trebinje i zahvaljujem se publici na podršci tokom i nakon predstave. Ovo je naša prva repriza, a publika je dobro reagovala na tekst. Gledaoci vole komediju i oni su željni lijepih, veselih, predstava da se nasmiju, rasterete. Pozorište mora služiti rasterećivanju, a ne opterećivanju jer su ljudi dosta opterećeni svojim problemima”, istakla je Križanac i dodala da su u njihovom repertoaru za odrasle sve komedije.

Korfej je poluprofesionalno pozorište gdje je Anela Križanac profesionalac (diplomirani dramaturg), a ostali su glumci amateri.

U predstavi su igrali: Silvio Zlatarević, Anela Križanac, Zdenka Kocaj, Sanja Grabovac, Željko Kocaj, Marko Matošević, Ivan Kocaj, Branka Stjepanović i Anita Grabovac.