Naredne godine bi hercegovačko-crnogorski planinski masiv Orjen trebalo da bude proglašen parkom prirode, tvrdi Igor Škero, predsjednik trebinjskog Planinarskog društva "Vučji zub".

On kaže da su pri kraju elaborata kojim bi Orjen bio proglašen parkom prirode, pored tri nacionalna parka Republike Srpske - Kozare, Drine i Sutjeske.

"Kompletan projekat vodi Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, koji rukovodi rad na elaboratu i cjelokupnoj pripremnoj dokumentaciji, u kojoj smo mi kao društvo učestvovali u projektu za mapiranje svih planinarskih staza, vidikovaca i izvorišta na Orjenu", kaže Škero.

Napominjući i to da su pomogli u izradi elaborata za miko-gljivare, koji su na Orjenu pronašli jako mnogo interesantnih nalaza, Škero dodaje da je i ranije urađen niz elaborata vezanih za endemske biljne i životinjske vrste ovog planinskog masiva, a sve je to neophodno zaštititi od izumiranja.

"Orjen je zbog svih svojih specifičnosti bez premca zaslužio da bude proglašen parkom prirode, samo ga je potrebno što bolje zaštititi i očuvati njegovu endemičnu i bogatu floru i faunu", dodaje Škero.

Ovim parkom prirode bi trebalo da gazduje Centar za gazdovanje kršem Trebinje, što bi bio novi zamajac razvoja i ovog preduzeća, ali i turizma južnog dijela Republike Srpske, jer je u pitanju, kako kaže Škero, ljepota gigantskih razmjera, koje nisu svijesni ni mnogi Trebinjci, a kamoli brojni posjetioci ovoga grada, od kojih se tek poneki odluči i za pješačenje na Orjen.

U "Vučjem zubu" napominju da je ipak u Trebinju sve više takozvanih hajking turista, koji nisu klasični planinari, već oni šetaju planinom, razgledaju je i u potpunosti uživaju u svim njenim ljepotama, a takvih je svake godine sve više.

Nadaju se da će nakon parka prirode vrlo brzo Orjen postati i nacionalni park, jer posjeduje velike predispozicije za to, a ako bi se samo u turističke karte Herceg Novog i Dubrovnika unio i nacionalni park koji je u neposrednoj blizini ovih gradova, među milionima turista bi se barem jedan dio odlučio i za posjetu Orjenu.